Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztetnek a kamionbalesetek miatt

2023. március 3., péntek 12:57

Az elmúlt egy hét alatt nyolc nagyobb kamionbaleset történt a hazai gyorsforgalmi utakon – közölte Facebook-oldalán a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Tájékoztatásuk szerint egy sofőr meghalt, öten pedig elaludhattak vezetés közben.

Az MKIF szerint az eseteket vizsgálva két oka lehet a történteknek: vagy a sofőrök voltak fáradtak, vagy a járművek műszaki állapotával adódhattak gondok.

A bejegyzésből kiderül, hogy a nyolc balesetben

egy sofőr meghalt, öten vezetés közben elaludhattak, egy ember pedig vélhetően ittasan vezetett.

Négy esetben a műszaki mentés idejére teljes szélességében le kellett zárni az autópályákat, ezért órákon át állt a forgalom. Az elmúlt egy hétben két-két kamion kigyulladt és árokba hajtott, egy teherautó pedig kétszáz méteren letarolta a középső szalagkorlátot.

Az MKIF tájékoztatása szerint a hazai gyorsforgalmi utakon nagyrészt külföldi kamionok közlekednek, jelentős a tranzitforgalom. A forgalomszámlálási adatok szerint 

az M1-es autópályán minden harmadik, az M3-ason minden ötödik jármű kamion.

Az MKIF arra kéri a kamionosokat, hogy figyeljenek oda az előírt pihenőidőre, és a pihenők alatt frissítsék fel magukat, valamint mindig ellenőrizzék a jármű műszaki állapotát.

Az autósoknak pedig azt tanácsolja az MKIF, hogy fokozottan figyeljenek a kamionok melletti vagy mögötti haladáskor, tartsák a követési távolságot.

Ha úgy érzik, fáradnak, a legközelebbi pihenőben álljanak meg, és egyértelműen jelezzék a sávváltást, előzést!

– zárul a Facebook-poszt.

Rovatok