Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin állami kitüntetést adott át

2023. március 3., péntek 18:00

A magyar köztársasági elnök átadta Milos Zemannak, Csehország elnökének a legmagasabb, külföldieknek adományozható állami kitüntetést, amely a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal nevet viseli. Mint írta, Magyarország megbecsüli barátait.

Novák Katalin köztársasági elnök nemrég Prágába utazott. Pénteken arról számolt be, hogy a magyarok megbecsülésének jeleként átadta Milos Zemannak, Csehország elnökének a legmagasabb, külföldieknek adományozható állami kitüntetést. 

Magyarország megbecsüli barátait. Milos Zemannak, Csehország elnökének a mandátuma hamarosan lejár. Nemegyszer állt ki Magyarország mellett, de elévülhetetlen érdemei vannak Közép-Európa és a Visegrádi Együttműködés erősítésében is

– fogalmazott Novák Katalin.

Milos Zeman jelenlegi cseh elnök mandátuma március 9-én jár le, ezt követően Petr Pavel lép hivatalba államfőként, akinek Novák Katalin januárban levélben gratulált. A magyar köztársasági elnök akkor úgy fogalmazott: „Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években a Magyarország és a Cseh Köztársaság közötti kétoldalú kapcsolatok minden területen bővültek“.

Elmondta azt is, hogy várakozással tekint az elnök úrral folytatandó közös munkára annak érdekében, hogy a magyar–cseh együttműködés tovább erősödjön az Európai Unió, a NATO és a visegrádi négyek keretében is.

Petr Pavel 2012 és 2015 között a cseh fegyveres erők vezérkari főnöke, 2015 és 2018 között pedig a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt.

Milos Zeman köszönetet mondott

Milos Zeman cseh államfő támogatja a visegrádi együttműködés fenntartását és megerősítését.

Közép-Európa egy olyan specifikus kulturális jelenség, amelyet mindenképpen érdemes fenntartani, sőt meg kell erősíteni

– jelentette ki Milos Zeman pénteken Prágában Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Milos Zeman a kitüntetést is megköszönte, és azt mondta, hogy ez „a jó és baráti cseh-magyar kapcsolatok bizonyítéka”. Hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest viszonyában nyitott, problémás témák nincsenek.

A V4-ekkel kapcsolatban Milos Zeman leszögezte: határozottan fellép az olyan „nem eléggé érett politikusokkal szemben”, akik szűkítenék, vagy meg is szüntetnék a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködését. A cseh államfő neveket ugyan nem említett, de a közelmúltban mások mellett Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament alsóházának elnöke tett ilyen tartalmú nyilatkozatot. Zeman azt követően is nyíltan bírálta Pekarovát.

Elsősorban az orosz-ukrán háborúval összefüggésben Petr Pavel megválasztott cseh államfő is bírálatokat fogalmazott meg az utóbbi hetekben a visegrádi együttműködéssel, illetve Magyarországgal kapcsolatban.

A következő napokban találkozom az utódommal, s remélem, hogy sikerül őt meggyőznöm véleménye módosításáról ebben az ügyben

– válaszolta újságírói kérdésre Milos Zeman. Úgy vélte: a visegrádi együttműködésnek is jót tesz, ha sokszínű, mert ez érték.

A magyar államfő délután találkozik Petr Pavellel. A megválasztott cseh elnök szerint udvariassági találkozóról van szó, hogy „megismerjük egymást és felvegyük a kapcsolatot. Semmiféle külön témák nincsenek tervezve” – mondta Petr Pavel a találkozó előtt cseh újságíróknak.

   

(Borítókép: Novák Katalin és Milos Zeman Prágában 2023. március 3-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok