Index Vakbarát Hírportál

A békepárti határozat a kárpátaljai magyarság kiszolgáltatottságára is felhívná a figyelmet

2023. március 4., szombat 15:14

Magyarországot senki nem sodorhatja bele a háborúba – többek között ezt szerette volna rögzíteni a Fidesz és a KDNP abban a nyilatkozatban, amelyet már be is nyújtottak az országgyűlés elé.

Zsigó Róbert, családokért felelős államtitkár sajtótájékoztatón emlékeztetett: a békepárti határozatban megszilárdítják elköteleződésüket a béke mellett, elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez. Ezzel együtt ellenzik azokat a brüsszeli szankciókat, amelyek az energiaszektort sújtják, és egyben megerősítik, hogy fegyverszállítások helyett azonnali béketárgyalásokra van szükség.

A politikus kiemelte: a politikai nyilatkozat azt a célt is szolgálja, hogy ily módon felhívják a figyelmet a kárpátaljai magyarság kiszolgáltatottságára, a humanitárius akciók fontosságára.

Mint ismert, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője február 23-án egy balatonfüredi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy politikai nyilatkozatot terjesztenek az országgyűlés elé, hogy egyértelmű legyen: Magyarország a béke pártján áll.

Ahogy arról szintén írtunk, az országgyűlés tavaly márciusban már elfogadott egy ehhez nagyon hasonló, tízpontos politikai nyilatkozatot. Amikor a közelmúltban Gulyás Gergelyt arról kérdeztük a kormányinfón, hogy mi a célja az újabb határozatnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszter röviden úgy felelt, hogy rögzíteni szeretnék a magyar álláspontot.

Rovatok