Index Vakbarát Hírportál

Elegük van a Magyar Posta dolgozóinak, a minisztériumhoz vonultak

2023. március 4., szombat 15:21

Azonnali, inflációkövető és január 1-ig visszamenőlegesen is kifizetett béremelést követel két postai érdekképviselet. A szakszervezetek szombati budapesti demonstrációjuk után petíciót juttattak el a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz (GFM).

A szombati rendezvényen a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke felháborítónak nevezte, hogy a több mint 24 ezer postai dolgozó fele csak a garantált bérminimumot viszi haza fizetésként, a postahivatalokban pedig szerinte méltatlanok a munkakörülmények.

A 3 éves bérmegállapodás 2023-ra 2 százalékos emelést irányzott előre, azóta ezt 3 százalékra, majd 10 százalékra növelték a tiltakozás hírére, ám ez még mindig messze van az inflációkövető szinttől

– hangsúlyozta Tusz Ferenc.

A Munkástanácsok képviseletében Dobi István elmondta: a bérharcot nem szabad abbahagyni, többéves bérmegállapodásokat pedig nem szabad aláírni, mert a mostani helyzetben ennyi időre nem lehet bérfejlesztést tervezni.

A gazdaságfejlesztési miniszternek címzett petíciót a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke olvasta fel a több száz tiltakozó előtt. Pfeifer Tamás közölte: az érdekképviselet visszautasítja, hogy a Magyar Posta nem adott elfogadható bérfejlesztési ajánlatot, és sajnálatosnak tartja, hogy nem módosították a 3 éves bérmegállapodást, ahogy más állami társaságok.

A tiltakozó szakszervezetek a béremelésen kívül szaktudást és tapasztalatot értékelő bérfelzárkóztatási programot követelnek, valamint párbeszédet és tájékoztatást kérnek a Magyar Postát érintő intézkedésekről, továbbá sürgetik a postai hálózat és a kézbesítési rendszer átalakítását is.

(Borítókép:  Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége elnöke beszédet mond a szövetség és a Kézbesítők Szakszervezetének demonstrációján a Gazdaságfejlesztési Minisztérium előtt 2023. március 4-én. Fotó:  Illyés Tibor / MTI)

Rovatok