Index Vakbarát Hírportál

A Földön kívül is van élet – Orbán Viktor szerint ez napjaink legjobb híre

2023. március 4., szombat 12:18

Vlagyimir Putyint több mint tíz éve ismeri, de nem érzékelt rossz irányra utaló jeleket. Fiatalon még a szabadság volt az egymondatos politikai filozófiája, ma már ehelyett az egyensúlyt preferálja. Nehéz idők járnak, napjaink egyik legjobb híre, hogy a Földön kívül is van élet – többek között erről beszélt egy svájci hetilapnak Orbán Viktor.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor tekintélyes terjedelmű interjút adott a Weltwoche című svájci hetilapnak, amelyben beszélt az orosz–ukrán háborúról, a béketeremtésről, Donald Trumpról, valamint a genderideológiában rejlő veszélyekről. A cikk azóta teljes terjedelmében megjelent a miniszterelnok.hu weboldalon. Ebből a változatból kiderült, Orbán Viktor néhány személyesebb hangvételű kérdésre is válaszolt.

A kormányfő felidézte, hogy több mint egy évtizede ismeri Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a háború kitöréséig minden évben találkoztak.

Nem érzékeltem rossz irányra utaló jeleket. Putyin mindig azt mondta, amit akart, és soha nem volt boldog, ha ellentmondtam az elképzeléseinek

– jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy mindig meg kellett küzdenie a magyar álláspontért, de „lehetett vele észszerű megoldásokat találni”, és ha valamiben megállapodtak, az orosz elnök azt mindig betartotta.

A miniszterelnöknek azt a kérdést is nekiszegezték, hogy ki a felelős az eszkalációért, amire úgy felelt: „Tény, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát. Az is igaz, hogy nem ez az első eset. (…) De az, hogy az oroszok megtámadták egyik szomszédjukat, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy európai háború kezdődött el. Az európaiak felelőssége, hogy ez a háború európai méreteket öltött.”

Amikor fiatal volt

Orbán Viktort arra is megkérték, foglalja össze röviden a politikai filozófiáját. A kormányfő kiemelte, amikor még fiatal volt, valószínűleg azt mondta volna, hogy „szabadság”. Ehelyett ma már inkább azt mondaná, hogy „egyensúly”.

„Változtassuk meg, amit meg kell változtatni, őrizzük meg, amit meg kell őrizni! A magyarokban mélyen gyökerezik az egyensúlyra való törekvés. Az engedelmesség és az ellenállás egyaránt fontos számunkra” – emelte ki.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a demokrácia lehetőséget ad a nyílt párbeszédre, de ha a nyilvános vita nem vezet eredményre,

az ember még mindig kérhet tanácsot a feleségétől.

Ezzel összefüggésben azt is elárulta, hogy mit tesz akkor, amikor hatalmába keríti a kétségbeesés.

„Hazamegyek”

– mondta.

A kormányfőnek az interjú végén zárásképp egy-egy villámkérdést is feltettek. Arra, hogy mi napjaink legjobb híre, kijelentette:

„Az, hogy a Földön kívül is van élet.”

(Borítókép: Orbán Viktor a kötcsei pikniken 2022. szeptember 10-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok