Index Vakbarát Hírportál

Először beszélt a történtekről az országos bordélyházlánc üzemeltetésével gyanúsított riporter

2023. március 5., vasárnap 11:06

Berkes Béla, a Kékfény című műsor korábbi riportere részletesen beszámolt lakáskiadásos ügyéről, a bordélyházak üzemeltetéséről. Úgy érzi, nem élt vissza a prostituált lányok helyzetével, a lelkiismerete tiszta. Elmondta, tevékenysége más nyugati országban teljesen legális.

Berkes Béláról nemrég kiderült, hogy bő másfél éve országszerte üzemeltet bordélyházakat. Az ügy előzménye, hogy a rendőrség januárban letartóztatta a 44 éves férfit, aki elmondta, pár év alatt összesen 16 lakásban több mint 300 prostituált fordult meg nála, amivel mintegy 30 millió forintot keresett.

A férfi, aki az MTVA Kékfény című bűnügyi műsor riportere volt, akkor azt mondta, senkit nem használt ki, szó se volt bordélyokról, futtatásról, csak azt szégyelli, hogy nehéz helyzetbe hozta volt kollégáit.

A Kékfény januárban megnevezte a korábbi riportert. Berkes Béla a 444-nek adott most interjút, amelyben elmondta: a botrány kirobbanása előtt már egy évvel fel akart hagyni tevékenységével, mert nem akarta nehéz helyzetbe hozni a műsort, ez azonban több szempontból is problémás volt. Egyrészt aggódott, hogy a lakást bérlő lányok megélhetése veszélybe kerül, másrészt a bordélyház üzemeltetésével négyszer annyit keresett, mint a bűnügyi műsornál.

10 ezer forint három óráért

Berkes a kezdetekről elmondta, egy airbnb-s pesti lakással indította el „másodállását". Volt élettársától hallotta, hogy óriási igény van a bújós randilakásokra, amelyeket csak pár órára vesznek ki. A férfi ezért kivett egy lakást, és órákra bérbe adta, főként szeretőknek, pároknak.

„Észrevettem, hogy egyre több lány keres lakást, és nem órákra, hanem napokra veszik ki. Nekem sokkal kényelmesebb volt így, nem kellett annyit telefonálni, takarítani, ágyneműt húzni” – mondta.

Arról is beszélt, anyagilag nagyon megérte az üzlet, három órára 10 ezer forintért, majd naponta 12 ezer forintért adta ki. Utóbbival mégis jobban járt, mert nem kellett háromóránként takarítani, mosni. A bérlők rendet raktak maguk után.

Látszott, hogy erre van igény, a melós lányok egymásnak adták a telefonszámomat

– említette.

Berkes úgy véli, azért mehetett olyan jól az üzlete, mert korrekt módon viselkedett a lányokkal, ami ritka, mert rengeteg olyan férfi lakáskiadó van, aki a bérleti díjon kívül elvár szexuális szolgáltatást is.

kiemelte: soha senkit nem futtatott, ő csupán szobát adott ki lányoknak prostitúciós tevékenységre. Sok lányt nem is ismert személyesen.

Arra a kérdésre, hogyan futott fel a biznisz, azt mondta, elképesztő sok megkeresést kapott.

„Iszonyatos igény van erre a szolgáltatásra. Pesten volt már egy második lakásom. De ezek még mind bújós lakások voltak. Közben egyre több olyan lány lett, aki ott volt egy hétig vagy még tovább. És elkezdték kérdezni, hogy vidéken nincs-e hely, mert a vidék erősebb. Mert a melós lányok jelentős része egyik héten az egyik városban van, aztán megy a másikba” – mondta Berkes.

Kiemelte, a legjobban Miskolcon érte meg lakást fenntartani, de jól ment az üzlet Nyíregyházán és Zalaegerszeg is. Veszprém és Esztergom is jó biznisz volt számára.

Berkes elmondta, decemberben már fel akarta mondani az üzletet, ugyanis félni kezdett attól, hogy komoly problémái lesznek az ügyből, azonban sajnálta a neki dolgozó lányokat, akiknek már a megélhetése függött tőle. 

A lányokat nem kényszerítették prostitúcióra

A férfi úgy bukott le, hogy a lakók kiszúrták, hogy minden héten két másik lány jelenik meg bőröndöket húzva.

„Nyíregyházán volt egy lakás, amely csak egy hétig tartott. Ott az idősebb lakók olyan szinten figyelték már a lakást, hogy tudták, melyik lánynál hány vendég volt. De nem ez zavarta őket a legjobban. Hanem az, hogy látták, a lányok drága kajákat rendelnek. Irigykedtek, hogy jól esznek. Ahol probléma volt, onnan azonnal eljöttünk” – mondta.

Kiemelte: a lányokat senki sem kényszerítette prostitúcióra.

A férfi arról is beszélt, hogy több lány elmondta, kipróbált más munkát is, korábban elment például trafikba dolgozni, de napi tízezer forintért nem érte meg neki, mert azt a pénzt prostituáltként tízperces munkával megkereste. Berkes hozzátette, általában a pénz motiválta őket, sokan ugyanis a szüleiket tartják el, vagy a gyereküket. 

„Ismerek tanárnőt, aki két nap alatt megkereste a pedagógusbérét. Sokkal nagyobb kérdés, hogy milyen ország az, ahol ilyen a helyzet” – tette hozzá.

Elmondta, hogy nem élt vissza a helyzettel, részéről ez szolgáltatás volt,

és olyan lányok voltak nála, akik vándoroltak.

Kiemelte, üzletét azért is kezdte felmondani, mert a gazdasági válság a prostitúciót is utolérte, vagyis egyre kevesebben tudták kifizetni a szolgáltatást, a lányok vendégköre megcsappant.

A Kékfényről elmondta, habár erkölcsileg korrekt szolgáltatásnak gondolja volt tevékenységét, azt azonban szégyelli, hogy az üzlete valamelyest hiteltelenné tette a műsort.

 Ugyanakkor tiszta a lelkiismerete.

Nem tudom, miért jobb, ha valaki a bokrokban végzi ezt a tevékenységet. Miért nem emberibb az, hogy egy normális lakásban, normális felszereltséggel és emberi körülmények között végzik? Ebben mi a bűn? Kinek okoztam én ezzel kárt? Nincs sértett, nincs áldozat. Üzletfelek vannak. És mindenki jól járt ezzel.

Hozzátette, amit tett, az kultúrországokban, Ausztriában, Németországban, Svájcban, meg talán még Belgiumban is teljesen legális.

Folyamatban lévő ügyéről úgy nyilatkozott, jogszerűtlenül használt egy rokkantkártyát, ami közokirat-hamisításnak minősül. Elmondta, ha ügye lezárul, valószínűleg Németországba költözik, ahol egy feldolgozóüzemben keres állást.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok