Index Vakbarát Hírportál

Válaszokat követel a rendőrségtől Jámbor András

2023. március 5., vasárnap 06:48

A Párbeszéd azt kéri a rendőrségtől, hogy tisztázza, mi történt a kitörés napi támadások ügyében – közölte Jámbor András, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője szombati, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Az MTI szerint a politikus elmondta: a három hete Budapesten történt, több erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatban a Szikra Mozgalom egyik tagját is meggyanúsították, véleménye szerint azonban ehhez a bizonyítékok nem elegendők.

Hangsúlyozta: arra kérik a nyomozó hatóságot, hozzák nyilvánosságra a bizonyítékokat, valamint arra, vizsgálják ki, „hogyan szivárgott ki” tagjuk, valamint családjának, élettársának neve, Facebook-profilja.

A képviselő sajtótájékoztatóján kérte azt is, mondja ki a nyomozó hatóság, hogy sem vele, sem a Szikra Mozgalommal kapcsolatban semmilyen eljárás nem folyik, semmilyen bizonyíték nincs, ami arra utalna, hogy közük lenne az erőszakos cselekményekhez.

Jámbor András szerint mivel az elmúlt hónapokban a Szikra és ő maga is olyan ügyekbe állt bele, amelyek nem kedveznek a kormányzatnak, ezért lejárató kampány indult ellenük.

Amint arról az Index is beszámolt, magyarországi és külföldi szélsőjobboldali szervezetek  február 11-én emlékeznek meg az 1945-ös budapesti kitörési kísérletről, amikor a II. világháborúban a budapesti német védőrség egy utolsó kétségbeesett akcióval próbált meg kibújni a szovjet gyűrűből. A neonáci, újnyilas és hasonló szervezetek számára ez „a becsület napja”.

A szélsőjobboldali rendezvényt megelőző napokban már megjelent az utcán az erőszak: a külföldről érkezett, feltételezett antifasiszták (antifák) több szélsőjobboldalira is rátámadtak  ­– öltözékük alapján ugyanis úgy vélték, hogy egyes járókelők biztosan a szélsőjobboldali rendezvényre érkeztek.

Rovatok