Index Vakbarát Hírportál

A honvédség Gripenjei bánhatják, ha összeveszünk a svédekkel

2023. március 5., vasárnap 12:57

A Magyar Honvédség vadászgépeinek a sorsát is befolyásolhatja a konfliktus, amely Svédország és Magyarország között van a skandináv ország NATO-csatlakozásának ügyében – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Orbán Viktor a múlt hét pénteken adott rádiós interjújában beszélt arról, hogy a magyar parlamentben van némi huzavona azzal kapcsolatban, hogy jóváhagyják-e Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. A miniszterelnök szerint a képviselők egy része azt kifogásolja, hogy a svédek és a finnek „nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek” Magyarországról a demokrácia és a jogállamiság kérdésében. 

Emiatt felvetődött, hogy összehoznak egy találkozót a magyar és a svéd parlament delegációi között, amire hamarosan sor kerülhet. Nemrég az is kiderült, mikor lesz a találkozó.

Kövér László, az országgyűlés házelnöke az ATV Híradónak azt nyilatkozta, hogy a svédek és a finnek nyilatkozatai „konkrét, nevesíthető károkat okoznak Magyarország nemzeti érdekeinek”. „Ezek az emberek a tekintetben helyeznek nyomást az európai intézményekre, hogy ne fizessék ki a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat. Itt konkrét károkozásról van szó, nem csak arról, hogy a mi lelkünk érzékeny” – mondta Kövér László, hozzátéve azt is,

HA A KÉT ÉSZAKI ORSZÁG A NATO TAGJA LESZ, AZ NEM NÖVELI IDEHAZA A BIZTONSÁGÉRZETET, SŐT KOCKÁZATOT JELENT A HOSSZABB KÖZVETLEN HATÁRSZAKASZ MIATT.

Mesterházy Attila, az MSZP volt pártelnöke viszont azt mondta, hogy szerinte a Fidesz-küldöttség utazása nem több egy PR-fogásnál. Mint mondta, szerinte arra lehet számítani, hogy Törökország (Magyarországon kívül az egyetlen olyan állam, amely még nem hagyta jóvá a csatlakozást) F–16-os vadászgépeket kap az amerikaiaktól, és ezért cserébe jóváhagyják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Hozzátette, szerinte Orbán Viktor ezt nem várja meg, és még a törökök előtt jóváhagyatja a két ország csatlakozását.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő mindeközben azt mondta, hogy a magyar–svéd kapcsolatok további alakulása a honvédség szempontjából is fontos lehet. 

Ismert dolog az, hogy a JAS 39-es Gripeneket Svédországtól béreljük, és ezeknek lassan lejár a bérlési ideje, tehát el kell gondolkodni azon, hogy ezt meghosszabbítjuk, vagy nem. Tehát kifejezett nemzeti érdek, hogy a svédekkel jó viszony legyen 

– fogalmazott a szakértő. 

Rovatok