Index Vakbarát Hírportál

Jobbikosként jutott a parlamentbe, most átigazol a DK-hoz

2023. március 5., vasárnap 16:21

Varga Ferenc jobbikos jelöltként szerepelt a közös ellenzéki listán, év elején távozott a frakcióból, most bejelentették, hogy a Demokratikus Koalícióban folytatja.

A Gyurcsány Ferenc vezette párt közleményében úgy fogalmaztak, hogy

Varga Ferenc korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő Dobrev Klára és az árnyékkormány miskolci rendezvényén, a színpadon jelentette be, hogy csatlakozik a DK-hoz. A bejelentésből Varga Ferenc politikai és szakmai tapasztalatai, valamint eredményei mellett az is kiderül, hogy a jövőben az árnyékkormány nemzetiségi önkormányzatokért felelős kormánybiztosaként fog dolgozni.

A DK büszke arra, hogy újabb politikus kötelezte el magát mellettük, azért, „mert úgy látja, hogy az árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjunk a megélhetési válságból, és európai jólétben élhessünk. Varga Ferencnek mind a képviselői munkához, mind az árnyékkormánnyal kapcsolatos feladataihoz sok sikert kívánunk”.

A Demokratikus Koalíció az utóbbi időszakban több ellenzéki pártból is igazolt politikusokat, erről itt írtunk bővebben.

Miért szakított a Jobbikkal?

Varga Ferenc, amikor bejelentette, hogy kilép a párt frakciójából, kifejtette, hogy a 2022. áprilisi választások után a körülményekhez képest igyekezett munkáját a parlamentben és azon kívül is a lehető legjobb tudása szerint végezni.

Hosszú hónapok őrlődése után azonban mostanra rá kellett jönnöm, hogy a Jobbik frakciójában ezt a munkát nem tudom hatékonyan tovább folytatni. Hiszem ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetben minden ellenzéki pártnak a valódi, Fideszen túli alternatíva megteremtéséért kellene dolgoznia. A Jobbikban ugyanakkor ennek a feladatnak az elvégzése a mai napig várat magára. Én azonban nem engedhetem meg magamnak tovább, hogy velük együtt várjak a csodára, hiszen a választóktól kapott mandátumommal élnem kell

– húzta alá a képviselő, aki alapítója a Becsülettel a Cigányságért Egyesületnek.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke akkor azt kérte Varga Ferenctől, hogy adja vissza parlamenti mandátumát, de ez nem történt meg.

Jobbik: Lopott mandátummal építene romapolitikát Gyurcsány

„Varga Ferenc, miután megszegte a Szent Koronára tett esküjét, a Jobbiktól lopott mandátumával most épp Gyurcsányéknak építene tisztességes romapolitikát. A mai bejelentésével bebizonyosodott, hogy Varga Ferenc azon politikai kalandorok sorát erősíti, akinek munkája abban merül ki, hogy elvtelenül, mindig a számára jobban jövedelmező pozíció felé hajlik” – olvasható a Jobbik reakciójában.

A párt hozzátette:

Felidézve eddigi pályafutását jelenlegi lépése nem meglepő, hiszen tavaly márciusban Márki-Zay Péter zsarolására a Jobbik korábbi elnöke kérte fel, hogy kiemelt listás helyen szerepeljen a párt politikusait megelőzve, erősítve ezzel a korábbi elnök által képviselt szövetségi politikát. Jakab Péter távozásában is közrejátszott, hogy túl közeli viszonyt ápolt a Demokratikus Koalícióval, így érthető, hogy a mandátumtolvajjá lett Varga Ferenc – aki a Jobbiknak soha nem volt tagja – is már az ő soraikat erősíti.

A Jobbik-Konzervatívok szerint „a múlt árnyaival nem lehet jövőt építeni, lopott mandátummal nem lehet a tisztességes cigányokat képviselni. A baloldali pártokkal ellentétben a Jobbik-Konzervatívok nem a 2010 előtti világot kívánja visszaépíteni, hanem küldetésének tekinti az elcsalt rendszerváltás befejezését, hogy ne csak egy másmilyen, hanem egy jobb, polgári Magyarországon élhessünk”.

Rovatok