Index Vakbarát Hírportál

Egyedülálló drónt fejlesztettek magyar mérnökök

2023. március 6., hétfő 11:54

A projekt másfél milliárd forint összköltségből valósult meg. A gépet éjjellátónak is nevezik, ugyanis magas fényérzékelésű kamerái miatt a sötétben is alkalmazható.

A MouldTech Systems Kft. mérnöki cég és a BME egy különleges, merev szárnyú drónt fejlesztettek összesen 1,5 milliárd forint összköltségből – adták hírül a fejlesztők hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A projekt 2019-ben indult, a költségeiből 890 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból származó támogatás tett ki.

A fejlesztők a piacon egyedülálló, többcélú, merev szárnyú drónt alakítottak ki.

Kifejtették, az új modellbe egy képátvitelre alkalmas rendszert integráltak, amely négy darab 120 fokban látó kamera adatait – a drón előtti és mögötti képi adatokkal – képes a föld felé továbbítani a repülés közben.

A KAMERÁK KÖZÜL KETTŐ MAGAS FÉNYÉRZÉKENYSÉGŰ, VAGYIS „ÉJJELLÁTÓ”, EZÉRT A GÉP KORLÁTOZOTT FÉNYVISZONYOK KÖZÖTT, SZÜRKÜLETBEN VAGY ESTE IS KÉPES REPÜLNI.

A szakemberek arra is kitértek, hogy a katapultkutatások eredményei elvezettek egy kiemelő szerkezettel rendelkező, nyitható pályával szerelt eszközhöz, amely egy előre programozott nyitási folyamat végeredményeként szerelés nélkül alkalmas a drón elektromotoros indítására.

A MouldTech Systems a közös projekthez a többtengelyes szubtraktív megmunkálási eljárások, a legkorszerűbb 3D nyomtatási és az additív gyártástechnológiák, valamint a topológiai optimalizálás területén szerzett tudását adta.

Az elektronikusan elérhető adatok szerint a cég nettó árbevétele 2021-ben 1,4 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárddal. Adózott eredménye 131 millió forint volt az egy évvel korábbi 51 millióhoz képest.

A BME a repülési, szerkezeti, anyagtudományi, kompozit, fémes technológiai, valamint az áramlástani és méréstechnológiai ismereteket biztosította a fejlesztéshez – olvasható a közleményben.

Rovatok