Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: A nők irányíthatnak országokat, de a legfontosabb feladatuk a családban van

2023. március 6., hétfő 22:01

Az ENSZ nőügyi gyűlésén beszélt Novák Katalin köztársasági elnök New York-ban. Az államfő elmondta, hogy támogatni kell az anyákat, és a fiataloknak meg kell adni a lehetőséget, hogy választhassanak.

Novák Katalin Ferenc pápai szavaival nyitotta beszédét az ENSZ nőügyi gyűlésén hétfőn, New Yorkban. Mint mondta, megszoktuk, hogy azt láthatjuk, a háború mindig az emberiség vereségét jelenti. Majd kijelentette, hogy a háború sújtotta Ukrajna szomszédjaként van most itt jelent.

A köztársasági elnök elmondta, Magyarországon ő az első nő ebben a tisztségben, de már 10 éve foglalkozik a családok, és a nők ügyeivel.

Kiemelte, a nőknek kiváltság adatott meg azzal, hogy életet adhatnak, és táplálhatják gyerekeiket. A köztársasági elnök arra buzdított, hogy adják meg a nőknek a lehetőséget, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket, és ne kényszerítsük őket arra, hogy válasszanak a család vagy a karrier között.

A nők irányíthatnak országokat, hadseregeket, de a legfontosabb feladatuk a családban van, ott ugyanis pótolhatatlanok – mondta.

Támogatnunk kell az anyákat, a fiataloknak meg kell adni a lehetőséget, hogy akarnak-e gyerek és ha igen, mikor és mennyit

– fogalmazott.

Novák Katalin hangsúlyozta, a magyar kormány alapelve, hogy minden intézkedésnek a családokat vegye először figyelembe. Elmondása szerint a hagyományos családképet, ami a zsidó-keresztény kultúra alapja, folyamatosan támadják. Ezért arra szólított fel, hogy ne ismerjünk kompromisszumokat, és védjük meg a családokat.

(Borítókép: Novák Katalin 2022. szeptember 21-én. Fotó: Jeenah Moon / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok