Index Vakbarát Hírportál

A Momentum próbálta megakadályozni, de letette az esküt a DK offshore-ügybe keveredett képviselője

2023. március 6., hétfő 15:59

Az Országgyűlés hétfői ülésén letette képviselői esküjét Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció politikusa.

Kordás László országgyűlési képviselő halála miatt a Demokratikus Koalíciónak döntenie kellett a 2022-es országgyűlési választáson szerzett listás mandátum sorsáról. A DK elnöksége a székesfehérvári önkormányzati képviselőt, Ráczné Földi Juditot jelölte.

Momentum: Hazudozó politikusokra nincs szükség

A Momentum jelezte, hogy nem támogatja Ráczné Földi Juditot, mert

igenis van felelősségünk abban, hogy kik ülnek a magyar parlamentben. A Momentum most is az igazság oldalára áll, és kimondjuk, amit más nem: hazudozó politikusokra nincs szükség a magyar parlamentben. Ráczné Földi Judit pedig hazudott az előválasztáson, mert az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozat ellenére aláírási joga volt egy offshore helyszínre bejegyzett vállalkozásban.

A Nemzeti Választási Bizottság ülésén végül 13 igen és 1 nem szavazattal fogadták el, hogy a politikus felvehesse mandátumát. A DK az NVB-döntés után odaszúrt a Momentumnak: „Ezzel meghiúsult a Momentum kísérlete, amely során egy korábban megadott meghatalmazás visszavonásával akarták jogilag megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával.”

A Demokratikus Koalíció szerint ez az eset példa nélküli,

hiszen eddig minden ellenzéki párt betartotta a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást, amelyet a Momentum most egyoldalúan megszegett azzal, hogy nem tartotta be korábbi adott szavát és megállapodásban foglalt kötelezettségét.

A döntés után a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc kijelentette: a Kúriához fordulnak, elutasítás esetén pedig alkotmányjogi panaszt nyújtanak be a Nemzeti Választási Bizottság döntésével szemben. A DK február végén közölte, hogy „a Kúria ma jogerős döntésben mondta ki, hogy Ráczné Földi Judit felveheti a 2022-es országgyűlési választáson szerzett, DK-t megillető, Kordás László tragikus halála miatt megüresedett listás mandátumot. Ezzel végleg meghiúsult az a kísérlet, amelyben egy ellenzéki párt a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást megszegve akarta megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával.”

Ráczné Földi Judit végül hétfőn, a napirend előtti felszólalásokat követően letette képviselői esküjét.

(Borítókép: Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció képviselője esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok