Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter keményen beleállt a Mi Hazánk elnökébe

2023. március 7., kedd 14:14

Ungár Péter LMP-s politikus szerint Toroczkai László olyan történelmi képtelenségekről és tévedésekről beszélt az Országgyűlés hétfői ülésén, hogy az egyszeri, röpdolgozatot ellazsáló gimnazista is elszégyelli magát.

Ungár Péter, az LMP társelnöke arról számolt be a közösségi oldalán, hogy az ukrajnai háborút illetően a parlamentben élénk vita bontakozott ki a magyar álláspontról. Úgy véli, a legizgalmasabb hozzászólás a Mi Hazánk Mozgalom elnök-frakcióvezetőjének köszönhető.

A hivatalos jegyzőkönyv szerint Toroczkai László azt mondta, „mi, magyarok vagyunk azok, akik a legnagyobb áldozatot hoztuk a XX. században a világbékéért Trianonnal. Amikor a trianoni békediktátumot minden nemzetközi jogot sárba tiporva rákényszerítették Magyarországra, és amikor aztán ezt a párizsi békeszerződéssel úgymond szentesítették, akkor vajon Ukrajna vagy bárki más szót emelt-e ez ellen? Szót emelt-e valaha? Szót emelt-e valaha a magyarokért?”

Ungár Péter szerint ebben a hozzászólásban történelmi képtelenségek, szinesztéziák és tévedések olyan sorozata jelenik meg, hogy az egyszeri, röpdolgozatot ellazsáló gimnazista is elszégyelli magát. Mint fogalmazott, mindenki tévedhet, de tévedni és tévedésekre építeni a teljes politikát más kategória.

Aki a világmegfejtéseit könnyű hazugságokból, cinikusan szőtt összeesküvés-elméletekből és egymás mellé elhelyezett, komolyan hangzó, de értelmetlen szókölteményeiből fonja meg, az nem hazafi, hanem egy vásári bohóc

– mondta.

Az LMP társelnöke három pontban fogalmazta meg, miben tévedett Toroczkai László:

  1. Trianon nem egy áldozat volt a világbékéért. A trianoni békediktátumot rákényszerítették hazánkra, ezt az áldozatot nem mi hoztuk. Ráadásul nem lett Trianon következménye a világbéke, hiszen az Osztrák–Magyar Monarchia feldarabolása geopolitikai tragédia volt, és az egész I. világháborút lezáró békerendszer kudarcos volt, amit bizonyít, hogy rövid időn belül a II. világháború következett.
  2. A párizsi békeszerződés a II. világháborút zárta le, nem az elsőt, így köze Trianonhoz nem volt. A Párizs környéki békeszerződések zárták le az első világháborút, Trianon itt releváns. Ezt el lehet téveszteni, nem nagy probléma, de ha valaki mindenkinél magyarabbnak tartja magát, akkor nem árt, ha tudja történelmünk részleteit.
  3. Ukrajna nemzeti függetlensége kétségtelenül az első világháború befejezésének pillanatában érzékeny kérdés volt. De aki szerint az akkor a lét és a nemlét között vergődő ukrán államkezdemény a trianoni békediktátum ellen fel tudta volna érdemben emelni a szavát, az nem ismeri a történelmet. A nagyhatalmak döntötték el Európa határait, teljesen hibásan. Nem hallgatták meg a kelet-európai népeket.

Amint arról az Index is beszámolt, az Országgyűlés hétfői ülése Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólalásával kezdődött. A tárcavezető a béke fontosságát hangsúlyozta, az erre érkezett reakciókban a hazaárulástól kezdve a mocskos pártpolitikai játékon át egészen a dollárban számolt bekiabálásig sok minden elhangzott. A legfontosabb történéseket ebben a cikkünkben szedtük össze.

(Borítókép: Ungár Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok