Index Vakbarát Hírportál

Áfamentességgel javítana a nők helyzetén az LMP

2023. március 8., szerda 10:34 | aznap frissítve

Csaknem 1 millió nőt érinthet a menstruációs szegénység, az LMP szerint sürgős változásra van szükség. A párt egyrészt áfamentességgel tenne olcsóbbá bizonyos higiéniai termékeket, másrészt arra kéri az önkormányzati, állami, szociális intézményeket, hogy biztosítsanak a rászorulóknak ingyenes hozzáférési lehetőséget.

A női higiéniai termékek elérhetővé tétele mellett érvelt nőnapon tartott, szerdai sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője. A politikus azt mondta: a magyar nők 20-30 százalékát érintheti az úgynevezett menstruációs szegénység, vagyis csaknem 1 millió nő számára jelent gondot az egészségügyi betétek és más női higiéniai termékek beszerzése.

Emiatt kamasz lányok maradnak ki az iskolából havi két-három napra, mások olyan »házi praktikákat« alkalmaznak, ami megbetegíti őket

– mondta.

A párt áfamentességgel tenné olcsóbbá ezeket a termékeket, de azt is kezdeményezi, hogy az önkormányzati, állami, szociális intézményekben tegyék mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé azokat.

Kiemelte: kezdeményezésére a budapesti, kőbányai önkormányzat már elindított egy ilyen programot, amely évente kétmillió forintból megvalósítható.

Bakos Bernadett szerint a nőnap többről szól, mint a virágosztás: el kell ismerni a nők közéleti szerepvállalását, és azokat a problémákat is fel kell ismerni, amelyek a nőket sújtják.

Rovatok