Index Vakbarát Hírportál

Törvénytelen vezetői intézkedéssel gyanúsítja a MOK a borsodi központi kórház főigazgatóját

2023. március 8., szerda 15:48

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólította a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy ne adjon törvényellenes utasításokat beosztott orvosainak, ne buzdítsa törvényszegésre őket.

A Magyar Orvosi Kamara MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója részlegvezetőknek küldött levelében azt írta a másodállások engedélyeztetésével kapcsolatban, hogy „a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedélykérés esetén –, akik az önként vállalt túlmunkakeret maximumában közreműködnek a kórházzal”.

A kamara szerint ez az utasítás a 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében foglaltak súlyos megszegésének minősül, ugyanis „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható”. Továbbá az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.

A védelem érdekében kamarai tagságra biztatnak

Közleményükben kiemelik: a kamara minden jogi lépést megtesz, és támogatást biztosít minden tagjának, amennyiben bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti az önként vállalt többletmunka (övt) vagy egyéb szerződés aláírására.

Biztatjuk az orvosokat, hogy a társadalom közös céljának elérése érdekében maradjanak továbbra is kamarai tagok, mert a kényszerítés, megfélemlítés és presszió ellen csak közösen, erős kamarával tudunk fellépni

– hangsúlyozta a MOK. Mint arról korábban beszámoltunk, annak ellenére hogy már nem kötelező a kamarai tagság, már 15 ezer orvos jelezte, hogy a jövőben is élne a lehetőséggel.

Ahogy arról szintén írtunk, az elmúlt időszakban nagy port kavart, hogy Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos tájékoztatása szerint a MOK etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. A kamara erre úgy reagált, hogy pusztán etikai bejelentést tettek egy olyan személy ellen, aki visszaélt hivatali helyzetével.

Rovatok