Index Vakbarát Hírportál

Indoklás nélkül kaszálta el a győztes pályázók filmterveit a Filmintézet

2023. március 8., szerda 20:35

A Nemzeti Filmintézet váratlanul felülírta az Inkubátor Program eljárásrendjét, így három fiatal nyertes pályázó mégsem kap támogatást a zsűri által kiválasztott filmtervekre. Az elutasító döntést nem indokolták meg.

A Nemzeti Filmintézet még 2015-ben indította el az Inkubátor Programot, amelyre a magyar filmipar friss tehetségei pályázhatnak. Nemrég azonban három – Pitch Fórumon kiválasztott – fiatal győztes alkotóval közölték, hogy a Filmszakmai Döntőbizottság nem javasolja a filmjüket gyártási pályázatra, így állami támogatást sem kapnak.

A 24.hu értesülései szerint az érintett alkotások között két játékfilm és egy dokumentumfilm szerepelt. Mint írják, a döntést tavaly decemberben hozta meg a bizottság, de csak február 6. után tájékoztatták az alkotókat arról, hogy ne nyújtsanak be gyártási pályázatot.

Addigra került ugyanis nyilvánosságra az Inkubátor Program pályázati kiírása, amelyben szerepelt egy plusz pont:

eszerint a filmgyártási pályázat abban az esetben nyújtható be, „amennyiben az illetékes Döntőbizottság a pályázat benyújtását támogatja.”

 Ez a pont korábban nem szerepelt a gyártási pályázatban.

Nem indokolták meg

Az egyik elutasított film rendezője, Berényi Andor szerint „az a különös, hogy a döntőbizottság eddig soha nem szólt bele a zsűri és a szakmai közönség döntésébe”. Azt is elmondta, hogy a forgatókönyv fejlesztése során végig konzultáltak Fonyódi Tiborral, az NFI forgatókönyv-fejlesztési igazgatójával, aki egyben a döntőbizottság tagja is volt, és a folyamat lezárásáig nem kaptak semmiféle jelzést arra, hogy probléma lenne a filmjükkel. 

Arról sem tájékoztatták őket, hogy időközben megváltozott az eljárási rend, és még az elutasító döntést sem indokolták meg, tehát a mai napig nem tudják, miért nem kaphatnak támogatást.

Gyakorlatilag létrejött egy olyan pont a pályázati kiírásban, ami lehetővé teszi számukra, hogy elkaszálhassák a győztes filmterveket. Ez teljes újdonság az Inkubátor Program nyolcéves történetében

– fogalmazott a rendező, aki szerint elengedhetetlen, hogy elinduljon egy szakmai konzultáció Káel Csaba filmügyi kormánybiztossal, a magyar filmfinanszírozás első emberével.

A másik elutasított nagyjátékfilm rendezője, Rudolf Olivér azt nyilatkozta, hogy több éve dolgoztak a filmjén, másfél éve az Inkubátor Program keretein belül, kilenc hónapja pedig annak tudatában, hogy nyertesekként biztosan le fogják forgatni.

Nem tudjuk, mi van a háttérben, az okokról nem tájékoztattak, sem e-mailben, sem a személyes találkozón

– tette hozzá.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok