Index Vakbarát Hírportál

A tizedik „Zebraszerdán” Budapest több pontján tüntettek

2023. március 8., szerda 11:27

Ki fog tanítani? Ki fog gyógyítani? Ki fog ebben az országban maradni? – ilyen és ehhez hasonló üzenetek lepték el szerda reggel Budapest utcáit. A Zebraszerda kezdeményezés keretein belül diákok, tanárok és szülők üzentek a kormánynak.

Március 8-án tizedik alkalommal rendezték meg a Zebraszerda nevű eseményt, ezúttal Budapest V., XI., XIV. és XXII. kerülete csatlakozott a kezdeményezéshez.

A diákok és szülők által meghirdetett figyelemfelkeltő akció célja, hogy láthatóvá tegye az oktatás problémáit a kormány és a társadalom számára.

Az események résztvevői zöld jelzéskor lelépnek a zebrára, a kezükben lévő transzparenseket pedig az autósok felé fordítják.

Szerdán – vélhetően a Magyar Orvosi Kamara körüli történések miatt – az oktatás mellett az egészségügy helyzete is előkerült, a tiltakozók többek között azt üzenték: 

fizika- és kémiatanár nélkül nincs orvos.

Mint ismert, 2022-ben összesen hét központi sztrájkot szerveztek a pedagógus-szakszervezetek, de munkabeszüntetésre már idén is volt példa. Március 14–15-én Civil Sugárút néven 48 órás demonstrációt tartanak a változást szorgalmazók, március 16-tól pedig határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a szakképző intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Rovatok