Index Vakbarát Hírportál

Ezek most a legjobban fizető állások Magyarországon

2023. március 9., csütörtök 16:58

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) listába szedte azokat a foglalkozásokat, amelyekkel most a legtöbb pénzt lehet keresni Magyarországon. A hivatal a 2022-es év bruttó átlagkereseteit összesítette.

Az első helyen a légi forgalmi irányítók állnak, esetükben a bruttó átlagkereset majdnem eléri a kétmillió forintot. A második helyen a szakorvosok állnak 1,7 millió forint bruttó átlagkeresettel, de a miniszterek, az államtitkárok és a törvényhozók is nagyon jól keresnek, ők 1,6 millió forint bruttó átlagkeresettel számolhatnak.

Légi forgalmi irányítókat a HungaroControl Zrt. képez ki itthon. Az állami cég tájékoztatása szerint az állás betöltésére az pályázhat, aki

A kiválasztás során felmérik a jelentkezők kognitív képességeit, angolnyelv-tudását, gondolkodásmódját, döntéshozatali képességeit. Az állás betöltéséhez

kiváló figyelemmegosztási készséggel, erős rövid távú memóriával és térbeli orientációs készséggel is kell rendelkezni.

A második teszten már sokan kiesnek a rostán, pedig csak azt követi a személyes állásinterjú és az orvosi alkalmassági vizsgálat. A képzés megkezdése előtt még egy személyiségtesztet is ki kell tölteniük a pályázóknak.

A HungaroControl képzése 24 hónapig tart, ami mellett akár dolgozni is lehet, bár a vállalat ezt nem tanácsolja a jelentkezőknek. A légi forgalmi irányítók 12 órás műszakokban dolgoznak, és ha nem akarják visszafizetni a képzés költségét, legalább tíz évig kell dolgozniuk a szakmában – írja az RTL.

(Borítókép: Horacio VillalobosCorbis / Getty Images)

Rovatok