Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint a kormány kivérezteti a színházakat

2023. március 11., szombat 13:24

Az Orbán-kormány megszorításai megfojtják a kulturális élet szereplőit – hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció. A DK szerint a kabinet kivérezteti az önkormányzatokat, ami közvetve a színházi élet leépüléséhez vezet.

Végveszélybe került a színházi élet Magyarországon, miután 35 milliárd forintot vont el a kormány a költségvetés kulturális részéből – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa szombati online sajtótájékoztatóján.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a DK Facebook-oldalán közvetített tájékoztatójában azt mondta: az állami megszorításokkal „kivéreztetett” önkormányzatok egyre nehezebben tudják finanszírozni a színházakat.

Hozzátette:

több évtizedes múlttal rendelkező társulatok zárhatnak be, miközben 116 milliárdos többletforrást kap a sportélet.

„A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány megszorításai megfojtják a kulturális élet szereplőit” – fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy sportra háromszor annyi pénzt fordít a kormány, mint amennyiből meg lehetne menteni a kulturális intézményeket.

Bősz Anett hangsúlyozta: Budapest önkormányzata mindent megtesz a színházak megmentéséért, ezért jött létre a színházi mentőövprogram, amelyben a főváros 150 millió forintot fordított a társulatok támogatására.

Közölte azt is, hogy a főváros helyzete ugyanakkor nem könnyű, hiszen a kormány úgy bünteti a várost, hogy az ott megtermelt 100 forintból 99-et elvon.

(Borítókép: Nézők a Köszönjük! című előadáson az Újszínházban 2020. október 27-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok