Index Vakbarát Hírportál

Negyven új autóbusz áll forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

2023. március 11., szombat 06:42

Csaknem négymilliárd forintos beruházással negyven modern, gázüzemű autóbusz érkezik a vármegyébe. A modern buszok környezetvédelmi besorolásúak, légkondicionáltak és akadálymentes kialakításúak. Tíz elektromos busz még a nyár előtt forgalomba áll Szolnokon.

A Volánbusz negyven MAN Lion's City 12 típusú járművet állít forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. A beruházással a 235 buszból álló vármegyei autóbuszpark több mint 17 százaléka megújul, az átlagéletkora 12 évről 9,3 évre csökken.

Ez a fejlesztés hozzájárulhat a térségi falvak megtartóerejének növeléséhez, és valós alternatívává teszi a közösségi közlekedést

– mondta Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki hozzátette: az akadálymentesített, korszerű járművek garantálják az utasok kényelmét és biztonságát.

Az új autóbuszokat nemcsak a városokban, hanem a községekben élők is használják majd a Nagykunságban és a Tisza-tó térségében is.

Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte: a modern járművek csatlakozást biztosítanak több, a vármegyei vasútvonalakon közlekedő vonathoz.

A vezérigazgató emlékeztetett: a Volánbusz 2018-ban elindított jármű-fiatalítási programjában eddig 100 új autóbusz érkezett a vármegyébe, ebből a mostani 40-es bővítés tekinthető a legjelentősebbnek. 

Hozzátette: a nyár kezdete előtt tíz elektromos meghajtású busz áll forgalomba Szolnok helyi közlekedésében.

A közlekedési vállalat még 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164, sűrített földgázzal üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés szerint MAN Lion’s City 12 típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővült a társaság flottája.

A járművek közül 10 SZOLNOK helyi közlekedésében, 75 a fővárosi agglomerációban, míg 39 a Zala vármegyei helyközi vonalakon áll forgalomba.

Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású motor hajt. A sűrített földgáz a tisztább égés következtében a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb koromkibocsátást eredményez.

Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

A légkondicionált, akadálymentes kialakítású járműveken kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhely, valamint felszállást segítő rámpa is van. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés, valamint kamerarendszer üzemel.

Rovatok