Index Vakbarát Hírportál

Tomboló vihar Magyarországon, megdőlt a rekord

2023. március 11., szombat 15:33

Óránként 117 kilométeres szél volt a János-hegyen, amivel a 2019-ben mért 99 kilométer/órás rekord dőlt meg.

Amint arról már a délelőtti órákban is beszámoltunk, hatalmas szélvihar tombol az egész országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint markáns hidegfront vonul át felettünk.

Azóta annyi változás történt, hogy megdőlt a fővárosi szélrekord. Az eddigi legmagasabb értéket 2019-ben regisztrálták: 99 kilométer/órás sebességet. Szombaton napközben

óránként 117 kilométeres széllökések voltak a János-hegyen.

A top 10-es listára a következők kerültek még fel:

A meteorológiai szolgálat az erős széllökések veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött közleményében azt írta, sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos erejű szél az ország több vármegyéjében: fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeznek bejelentések. Délelőtt 9.30-kor már csaknem ötven címre várták a tűzoltók segítségét az országban.

A viharos szél miatt porátfúvás volt, amely vélhetően hozzájárult az M1-es autópályán történt délutáni tömegbalesethez. Összesen öt kamion és 37 jármű ütközött össze, az esetről több videó is készült, amelyet itt nézhetnek meg.

Az Időkép beszámolója szerint szombat estig kitart a rendkívüli szeles idő, majd fokozatosan veszít erejéből, vasárnap jóval kevesebb helyen élénkül fel, károkozó szélre nem kell készülni. 

Mindenhol visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután mindenhol visszavonta a viharos szél miatt korábban kiadott másodfokú riasztást – számolt be az MTI.

Napközben az ország több vármegyéjére is másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt. Jelenleg az ország nagy részén elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben az erős szél miatt, ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

Önöknél is tombol a szélvihar? Küldjön képet, írja meg tapasztalatait!
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Katasztrófavédelem)

Rovatok