Index Vakbarát Hírportál

Már több száz tanár bojkottálja az érettségit

2023. március 11., szombat 16:07

Nem a diákok ellen, hanem éppen értük szól a bojkott, amit már több mint 300 tanár vállalt. A pedagógusok jelezték, hogy semmilyen formában nem vállalnak szerepet az emelt szintű érettségi lebonyolításában, így tiltakozva, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja követeléseiket.

Már legalább 14 középiskolából több mint 300 pedagógus jelezte, hogy nem vállal önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségin – írja a Népszava a Pedagógus Egység nevű közösség legutóbbi összefoglalójára hivatkozva.

A tanárok ebben a formában tiltakoznak az ellen, hogy a kormány szerintük figyelmen kívül hagyja a pedagógusok, szülők, diákok követeléseiről szóló kilencpontos listát.

A bojkott nem a diákok ellen, hanem éppen értük történik. Célunk az a természetes igény, hogy a következő generációknak legyen lehetőségük egy olyan oktatási rendszerben tanulni, mint Európa számos országában élő társaiknak

– közölték.

A tiltakozó pedagógusok megjegyzik, hogy az érettségi vizsgákig még két hónap van hátra, ezt az időt a kormány figyelmébe ajánlják.

Szerintük ez elegendő idő ahhoz, hogy javaslatokat tegyenek a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, a bérrendezésre, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok