Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi okozta Magyarország egyik legsúlyosabb tömegszerencsétlenségét

2023. március 12., vasárnap 06:47

Harminckét személyautó, öt kisteherautó és öt kamion volt érintett az M1-es autópályán, Mány térségében bekövetkezett szombati tömegbalesetben. A járművek közül tizenkilenc személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki. Sokáig úgy tűnt, hogy nincs halálos áldozata a szerencsétlenségnek, ám később a rendőrök találtak egy holttestet a roncsok alatt. Az autópálya-kezelő szóvivője elárulta, mi okozhatta a balesetet a sztrádán.

Szimicsku László tájékoztatása szerint egy 20 méteres sávban egy lokális szélátfúvás keletkezett, amit súlyosbított, hogy a környező mezőgazdasági földeken az elmúlt napokban munkálatokat végeztek, föllazították a talajt, és az orkánerejű szél felkapta a port, és befújta az autópályára.

Információink szerint a lokális szélátfúvásba futott bele néhány autó. Valaki fékezni kezdett, és tulajdonképpen egy tömegkarambol alakult ki

– mondta a szóvivő az RTL-nek. Hozzátette: amint értesültek a balesetről, megnézték a kameraképeket, de azokon igazából csak annyit lehetett látni, hogy tűz ütött ki, a környéken ugyanis nagy volt a szél.

A helyszínen apokaliptikus állapotok alakultak ki, a gyerekek a lángoló autóktól pár méterre kerestek menedéket maguknak a szüleikkel. Az autópálya Budapest felé vezető oldalán is összeütközött két gépkocsi, de azok nem égtek ki.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hét város hetven tűzoltója: a tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett az esethez. A társhatóságok is nagy erőkkel vonultak ki a baleset helyszínére, négy mentőhelikoptert is riasztottak. Egyik bejegyzésükben azonban nem öt, hanem hat kamiont említenek a szerencsétlenül járt autósok között.

Magyarország egyik legsúlyosabb közúti közlekedési balesetében 40 ember sérült meg, akik közül egy ember meghalt; két ember életveszélyes állapotban van; 12 ember – négy gyermek és nyolc felnőtt – súlyos, míg 25 ember, 6 gyermek és 19 felnőtt  könnyű sérüléseket szenvedett – tájékoztatott közösségi oldalán a BRFK.

Több kórházba szállították a sérülteket

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, hogy a nagy sérültszámra tekintettel a mentők több kórházba is szállították a sérülteket. Jelezte, hogy a mentőhelikopterek segítségével távolabbi kórházakba is el tudták juttatni a súlyos sérülteket, mégpedig rövid idő alatt.

Középkorú férfi halt meg az autópályán

Egy 44 éves férfi vesztette életét az M1-es autópályán, Herceghalom térségében szombaton történt tömegbalesetben, holttestét egy kiégett személyautó roncsa alatt találták meg; a rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap reggel.

Megrendült a köztársasági elnök

Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán reagált a baleset hírére. Mint írta, megrendülten értesült az M1-es autópályán történt szerencsétlenségről. „A sérülteknek mielőbbi felépülést, a mentésre érkező erőknek pedig kitartás kívánok” – írta.

Feloldották az útzárat az M1-es autópályán

Ismét zavartalan a forgalom az M1-esen, ahol szombaton kora délután tömegbaleset történt – közölte az Útinform honlapján vasárnap kora reggel.

A sztrádán a Hegyeshalom felé vezető oldalon a 31-es kilométernél 5 kamion és 37 személyautó ütközött össze, egy ember meghalt, 39-en megsérültek, több jármű kigyulladt.

Az Útinform tájékoztatása szerint vasárnap reggelre a hatóságok befejezték a műszaki mentést és a helyszínelést, az autópályát a Hegyeshalom felé vezető oldalon is megnyitották, így a forgalom már mindkét irányban zavartalanul halad, írja az MTI.

(Borítókép: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok