Index Vakbarát Hírportál

Különleges égi jelenséget figyeltek meg Magyarország fölött

2023. március 12., vasárnap 20:24

Vasárnap reggel az úgynevezett Crow-instabilitás okozott szenzációt és beszédtémát Szombathely térségében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat olvasója fotókat is készített az egyedülálló jelenségről.

A repülőgépek kondenzcsíkjait figyelve lehet észrevenni, hogy torz gyűrűkből álló lánccá alakulnak át. S. C. Crow amerikai fizikus tiszteletére ezt a hatást Crow-instabilitásnak nevezték el. Kialakulása a következőképp zajlik le a szakzsargon szerint:

„A gépet követő kondenzcsíkok az örvénylés hatására egymással is kapcsolatba léphetnek: a szárnyvégekről leszakadó, egymással szemben forgó örvények a géptől távolodva egyre nagyobb ívet írnak le, egy idő után összeérnek, s oszcillálni kezdenek, majd egymástól nagyjából szabályos távolságra szétszakítják a kondenzcsíkot. Ezután a szakaszokra bomlott kondenzcsík egymással szemben lévő darabjai gyűrűket alkotnak. Ha a légköri feltételek kedvezőek, maguk a leszakadó szárnyvégi örvények is láthatóvá válnak a bennük kondenzálódó pára okán – ekkor maguk az örvények mutatják a fent leírtakat.”

Alább egy felgyorsított videó is megtekinthető a jelenségről:

Rovatok