Index Vakbarát Hírportál

Patkánymentesítési csiki-csuki: emelt fővel távozó konzorcium, visszatérő Bábolna Bio

2023. március 12., vasárnap 11:38

Sikeresnek ítéli meg munkáját az elmúlt közel öt évben a budapesti patkánymentesítési feladatokat ellátó konzorcium. Az RNBH viharos körülmények között vette át a stafétát a patkánymentesítést majdnem öt évtizeden át végző Bábolna Biótól, amely a Kúriáig vitte az ügyet, ami neki adott igazat.

Közel öt évvel ezelőtt nagy vihart kavart, amikor a Bábolna Bio több évtizedes munkáját követően új társaság, az RNBH Konzorcium vette át a patkánymentesítési feladatokat a fővárosban. 2018. július 23-tól kezdtük meg a kártevő-mentesítési tevékenységet. Konzorciumunk mind a négy tagja (Rovért Kft., Növényvédő és Kártevőirtó Kft., Hygiénia Kft., Bogármérnökség Kft.) több évtizedes kártevő-mentesítési múlttal rendelkezik, több mint 40 képzett egészségügyi gázmestert, illetve kártevőirtó szakmunkást foglalkoztatunk – írja közleményében az RNBH.

Megjegyzik: a fővárosi munka első időszakában számos támadást kaptak a sajtó, versenytársaik és közszereplők részéről egyaránt, beleértve az ellenük indított bírósági eljárásokat, rendőrségi feljelentést is. „A támadásokat nem viszonoztuk, igyekeztünk a komoly kihívást jelentő, valós problémákra koncentrálni. Utólag is úgy látjuk, jól döntöttünk, minden eljárás a felmentésünkkel zárult, a sajtóvisszhang pedig idővel elült” – közölték.

Mindeközben folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a 2012 óta romló fővárosi patkányfertőzöttségi szintet megállítsuk, visszafordítsuk. A munkánk 2018-as megkezdésekor a fertőzöttség mintegy ötszöröse volt az elvártnak, a lakosság joggal panaszkodott a kialakult állapotra. A helyzet romlását sikerült megállítani – amit néhány kerületben a főváros által elrendelt intenzív irtási program is segített

– fogalmazott a konzorcium.

Az RNBH úgy látja: 2019-ben, majd az ezt követő időszakban fokozatosan javítani tudtak a körülményeken, aminek eredményeként az igazolt patkányfertőzések az első hónapokhoz képest mostanra mintegy 70 százalékkal csökkentek. Míg 2020-ban még éves szinten 11 ezer, 2022-ben már csak 8600 lakossági bejelentéssel kalkuláltak, míg az azóta regisztrált tényadat ennél is jóval alacsonyabb, alig haladja meg a hatezret, azaz havi átlagban ötszáz helyszínre vonatkozó bejelentéssel kell számolni, az öt évvel ezelőtti 1000-1500-hoz képest.

A konzorcium 2021-ben nyílt közbeszerzési eljárás keretében újabb két évre megbízást kapott a patkányirtási feladatokra, idén azonban nem ők jártak sikerrel, a korábbi vállalkozó vezette konzorcium (Bábolna Bio) ajánlatát nyilvánították nyertesnek. „Tevékenységünk március 10-ével lezárult. Büszkék vagyunk rá, hogy kollégáink úrrá tudtak lenni a fővárosi „patkányhelyzeten”, elfogadható, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően alacsony fertőzöttségi szinten tudjuk átadni a tevékenységet. Bízunk benne, hogy eredményeink fennmaradnak, a főváros lakossága a jövőben is csak elvétve találkozik a kellemetlen kártevőkkel” – írták.

Patkány-gate

A Kúria 2021-ben jogerős ítéletében mondta ki, hogy

2018-ban a Fővárosi Önkormányzat a közbeszerzési törvénybe ütköző módon nyilvánította a Budapest patkánymentes állapotának fenntartására kiírt tender nyertesévé az RNBH Konzorciumot.

Az ítélet szerint a konzorcium ajánlatát érvénytelenné kellett volna nyilvánítani, mivel nem felelt meg a főváros által előírt szakmai szempontnak. Az ügy érdekessége, hogy bár a Kúria kimondta, hogy az RNBH jogszerűtlenül nyerte el a közbeszerzést 2018-ban, a 2020 őszén kihirdetett új eljárást ismét a konzorcium nyerte.

A per az a Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. indította és nyerte meg, amely 2018 előtt 47 évig végezte a patkánymentesítést Budapesten. Ezen közel öt évtized alatt Budapest számított az egyetlen patkánymentesnek tekinthető nagyvárosnak. A Kúria 2021-es határozatát a Bábolna Bio úgy értékelte, hogy „2018-ban jogszerűtlenül fosztották meg a 47 éven át a budapestiek megelégedésére végzett munkája folytatásának lehetőségétől”. Álláspontja szerint a Fővárosi Önkormányzat jogszabályba ütköző 2018-as döntésével, valamint ennek a Közbeszerzési Döntőbizottság általi megerősítésével súlyos anyagi és erkölcsi kár érte a céget, amellyel kapcsolatban érvényesíteni kívánja a kártérítési igényét.

(Borítókép: A Bábolna Bio Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. patkányirtási részlegének munkatársai mérget és csapdát helyeznek ki a fővárosi XIII. kerületi Jász utcában 2016. augusztus 11-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok