Index Vakbarát Hírportál

A Momentum a bírósághoz fordult akkumulátorgyár-ügyben

2023. március 13., hétfő 18:30 | aznap frissítve

Donáth Anna momentumos EP-képviselő még februárban jelentette be, hogy a bíróságra viszi a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyének ügyét. A párt kedden közölte: nem hagyja cserben azokat, akik „nem kötnek alkut, és nem akarnak vízzabáló, vízmérgező akkumulátorgyárat Debrecenben”.

A Momentum kedden a Debreceni Törvényszéken támadta meg a debreceni Helyi Választási Bizottság (HVB), „vízzabáló” akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezésüket elutasító döntését – áll a párt közleményében.

Mondjuk ki az igazságot: abszurd, hogy a debreceni HVB elutasította a Momentum által javasolt népszavazási kérdést, miután rájöttek, hogy a Momentum meg fogja csinálni az aláírásgyűjtést, és népszavazást kell tartani a vízmérgező CATL-gyárról

– írták.

A párt szerint egy hónapig ültek rajta a HVB-ben, mire megtalálták a kamuindokokat, amire hivatkozva aztán elutasították ugyanazt a kérdést, amit korábban már átengedtek egyszer. A Momentum hangsúlyozta: nem hagyja cserben azokat, akik az igazságért küzdenek, és azokat sem, akik „nem kötnek alkut, és nem akarnak vízzabáló, vízmérgező akkumulátorgyárat Debrecenben”. 

A közéleti viták kereszttüzébe került az akkumulátorgyártás

Az Index is beszámolt róla, hogy Debrecenben nem lehet népszavazás az akkumulátorgyár építéséről, mivel több népszavazási kezdeményezés sem ment át a helyi választási bizottságon. Egy nappal később Donáth Anna EP-képviselő bejelentette, hogy a Momentum bíróságra viszi a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyének ügyét. Az ellenzéki párt a bírósági eljárás idejére az építkezés felfüggesztését kérte.

Az elmúlt időszakban a közéleti viták kereszttüzébe került az akkumulátorgyártás, valamint az ilyen jellegű beruházások Magyarországra érkezése. Kaderják Péter a negyedik Orbán-kormányban energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárként dolgozott, később akkumulátoripari miniszteri biztossá nevezték ki, de megbízatását még aznap visszavonták. Az Index március elején a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjeként kérdezte őt az akkumulátorgyártásról, a felmerült aggályokról és az iparágban rejlő lehetőségekről.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal február közepén közölte, hogy minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adták ki a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár első fázisának építéséhez. Korábbi cikkünkben a kínai CATL vállalat reagált a beruházással kapcsolatban megfogalmazott aggályokra. A debreceni gyárépítési vita helyi politikai erőviszonyokra gyakorolt potenciális hatásáról szóló cikkünket itt találja.

Rovatok