Index Vakbarát Hírportál

Jó hír az utazóknak: már repülővel is lehet utazni egy szomszédos ország fővárosába

2023. március 14., kedd 07:10

Új, nyári menetrendet vezetett be az Air Serbia, amely köszönhetően hétfőtől hetente 17 járatot indít Belgrád és Budapest között – közölte a szerb nemzeti légitársaság.

Még decemberben derült ki, hogy 2023 márciusától kezdve ismét közvetlen repülőjárat közlekedik a magyar és a szerb főváros közt.

Az Air Serbia nemrég közölte, hogy bevezetik az új, nyári menetrendjüket. Az MTI szerint a szerb légitársaság a rendszeres budapesti járat mellett további húsz olyan úti cél felé indít gépeket, amely nem volt elérhető az előző évben. Mint írták,

Az első budapest felé repülő gép már hétfőn reggel elindult, és meg is érkezett a magyar fővárosba.

Bosko Rupics, az Air Serbia stratégiai igazgatója azt is közölte, hogy folyamatosan követik az igényeket, és ezek mentén növelik majd a járatszámot a két főváros között. Reményét fejezte ki, hogy a közvetlen járat Belgrád és Budapest között hozzájárul a két főváros jobb összeköttetéséhez, és felgyorsítja az utasok európai mozgását.

A közlemény szerint a Belgrád–Budapest-járat bevezetését követően az utasok sokkal jobb összeköttetésekkel utazhatnak a továbbiakban Magyarországról Spanyolországba, Olaszországba, Görögországba, Ciprusra, az Egyesült Államokba, de a nyugat-balkáni térség országaiba is.

Az Air Serbiának tavaly több mint 2,76 millió utasa volt, ami 73 százalékos növekedést jelentett a még a koronavírus-járvány miatti lezárásokkal küzdő 2021-es évhez képest. A vállalat 2022-ben három légikikötőjéből –  Belgrádból, Nisből és Kraljevóból – összesen 31 420 járatot indított. Emellett tavaly 15 új úti céllal és hét új repülőgéppel bővült a szerb légitársaság kínálata.

A vállalat közlése szerint a koronavírus-járvány kitörése óta 2022-ben először tudott profitot termelni az Air Serbia, a nyereség tavaly elérte a 21 millió eurót (8078,7 millió forint). Az Air Serbia részvényeinek 51 százaléka a szerb állam, 49 százaléka pedig az Egyesült Arab Emírségek Etihad légiközlekedési vállalatának a tulajdonában van.

(Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok