Index Vakbarát Hírportál

Gelencsér Ferenc az Indexnek: Ha meg akarnak bírságolni, el akarnak vinni, állok elébe

2023. március 14., kedd 17:36

Kedd reggel ellenzéki politikusok jelentek meg a Karmelita kolostornál, hogy lebontsák az épületet körülvevő kordont. Az akcióról Gerencsér Ferencet, a Momentum elnökét és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük.

A Momentum teljes parlamenti frakciója, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kedd reggel az összes kordont elbontotta az Orbán Viktor irodájául szolgáló budapesti Karmelita kolostor körül.

A politikusok a kordonbontás után az alábbi 7 pontos követelést olvasták fel, majd azt próbálták kifüggeszteni a kolostor bejáratára, rendőri beavatkozás következtében a listát végül csak a falra sikerült kitenniük:

  1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
  2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
  3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
  5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
  6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
  7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke – akivel a Civil Sugárút című eseményen futottunk össze – lapunknak elmondta: azért döntöttek az akció mellett, mert nem értik, hogy miért a Karmelita kolostor van körbevéve.

Két évtizeddel ezelőtt még a Parlament körül voltak kordonok, a törvényhozás akkor még ott volt. Sajnos ezt a feladatot ma már kiszervezték a Karmelita kolostorba, egy olyan országban élünk, ahol még a költségvetés módosításáról is rendelet születik, ezt anno még Kádár János sem merte meglépni

– emelte ki az Indexnek Gelencsér Ferenc. Hangsúlyozta, hogy a kordonnak szimbolikus jelentése van, jól jelzi, hogy mekkora választóvonal van a politikusok és a civilek között. Úgy véli, a döntéshozók „felmenekültek egy elfáncsonttoronyba, és onnan tekintenek le az emberekre”.

A politikus kitért arra is, hogy számos olyan probléma van ma Magyarországon, amit többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Példaként említette, hogy ma egy fiatal már nem engedheti meg magának, hogy ingatlant vásároljon, miközben az idősebb generációnak ez még nem jelentett problémát.

32 éves vagyok, lassan el kell azon gondolkodnom, hogy itthon akarok-e gyereket vállalni. A barátaim, ismerőseim sorra menekülnek el, de én nem akarok elmenni, itthon szeretnék családot alapítani

– jelentette ki.

A Momentum elnöke a reggeli akcióval kapcsolatban arra a kérdésre is válaszolt, hogy mit gondol, lesz-e jogi következménye a kordonbontásnak.

„A képviselői munka nem csak a parlamentben zajlik, ha meg akarnak bírságolni, el akarnak vinni, állok elébe” – jegyezte meg az ellenzéki politikus, akivel februárban nagyinterjút is készítettünk.

Hadházy Ákos: Anno Orbán Viktor is kordont bontott

A Civil Sugárút című rendezvényen Hadházy Ákos is megjelent, a független országgyűlési képviselőt szintén a kordonbontásról kérdeztük. A politikus leszögezte, hogy a fenti hét pont nem egy problémalista vagy egy panaszáradat, ezek valódi követelések, az említett ügyekben előrelépésre van szükség.

„Anno Orbán Viktor is kordont bontott, ebből kifolyólag komoly jogi következményekre nem számítok. Társaimmal pusztán a véleménynyilvánítás szabadságával éltünk, ráadásul ne feledjük, hogy a kordonokat eleve hazugság övezi, azok ugyanis nem az építkezés miatt, hanem a hatalom védelme érdekében vannak ott” – mondta Hadházy Ákos, aki azt reméli, hogy a nyomásgyakorló akciónak lesz eredménye. Megjegyezte: nyilván ettől még nem fog megváltozni a rendszer, valódi előrelépés csak akkor lesz, ha a társadalom végre elhiszi, hogy a hatalommal szemben érdemben fel lehet lépni.

(Borítókép: Gelencsér Ferenc. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok