Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc közzétette tizenkét pontját a nemzeti ünnepre

2023. március 14., kedd 12:23

A Demokratikus Koalíció elnöke a Facebook-oldalán tette közzé a saját 12 pontját március 15. közeledtével. Szerinte a legfontosabb „hazafias” kérdés az oktatás helyzete, így erről osztotta meg gondolatait.

A DK elnöke szerint a „szabadság és függetlenség mellett a legfontosabb hazafias kérdés az oktatás ügye. Gyerekeink ügye, az iskola ügye.”  

Gyurcsány Ferenc véli, hogy ezt elárulta az Orbán-kormány. Ezzel kapcsolatban 12 pontba szedte, hogyan lehetne az oktatást fejleszteni.

 1. A fiatalok legjobbjai legyenek tanárok.
 2. Ehhez sokkal több fizetést, támogatást és pedagógiai szabadságot kell adni nekik. 
 3. Nincs általában gyermek, minden gyermek más. Engedjétek játszani a gyerekeket, maradjanak gyerekek, mindenki önálló személyiség. Nem osztályt tanítunk, hanem gyerekeket, akik persze közösséget alkotnak. 
 4. Minden falu, város dönthesse el, hogy milyen szellemiségű iskolát akar. 
 5. Nem élvezhetnek előjogokat az egyházi iskolák. 
 6. A településen, ahol van iskola, ott lenni kell világi iskolának. 
 7. Alkalmassá kell tenni az iskolákat arra, hogy segítő, fejlesztő partnerei legyenek a kimagaslóan tehetségeseknek, a művészet iránt érdeklődőknek, a nyelvi zseniknek, sportolóknak és még számtalan csoportnak, köztük azoknak is, akik nehézségekkel küzdenek, akik különleges odafigyelést, támogatást, fejlesztést érdemelnek.
 8. A tantárgyakat vigyük közelebb a mai élet valóságos tudásigényeihez, a kihívásokhoz. Több csoportos munka, problémamegoldás és kevesebb magolás kellene. 
 9. Az iskola a gyerekeké, a szülőké, a tanároké, a településé, és csak legutolsó sorban a kormányé. 
 10. Minden gyereknek és tanárnak az elérhető legmagasabb szintű digitális tan- és segédanyagot, eszközt kell biztosítani térítésmentesen. 
 11. A lehető legtöbb helyen be kell vezetni a kétnyelvű oktatást. 
 12. A gyerekeknek az iskolában ingyenes tízórai, ebéd és uzsonna kell hogy járjon”.

A szakpolitikai kérdésekhez nem ért annyira

Gyurcsány Ferenc korábban elárulta, hogy szakpolitikai kérdésekben egyáltalán nem hangsúlyos a véleménye a pártjában. Minden szakpolitikai üggyel Dobrev Klára és az árnyékkormány foglalkozik, ő pedig ehhez teremti meg a hátországot. Ő pártot épít, míg felesége szakpolitikai javaslatokat dolgoz ki.

Ezért is lenne jó miniszterelnök szerinte Dobrev Klára, mert a jelenleg az Európai Parlamentben politizáló felesége a szakpolitikai részleteket ismeri és érti, egy kormányzás pedig pontosan ettől működik.

Rovatok