Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárd forintos adócsalás miatt emeltek vádat Fejér vármegyében

2023. március 14., kedd 11:34

A Fejér Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és további bűncselekmények miatt vádat emelt egy férfival és hat társával szemben. A vádlottak összesen mintegy 2,9 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

Az MTI szerint a Fejér Vármegyei Főügyészség keddi közleményében azt írta, hogy az elsődleges gyanúsított által irányított bűnszervezeti rendszerben a munkavállalókat az elkövetéshez felhasznált gazdasági társaságokba bejelentették, a legális működés látszatának fenntartása érdekében pedig az adóhatóság felé a be- és kijelentésükre vonatkozó adatlapokat küldtek. 

A munkavállalókat a megrendelő társaságok részére kiközvetítették, azonban annak ellenére, hogy a megrendelő társaságok a kölcsönzési díjat teljeskörűen kifizették,

az adó- és járulékbevallási, illetve -befizetési kötelezettségnek csak részben tettek eleget.

A gyanúsított – miután a bűntársaival a költségvetést károsító tevékenységgel felhagyott – azt újabb gazdasági társaságba átjelentve, a valós adó- és járulékbevallási kötelezettség elhallgatásával folytatta tovább a tevékenységét, majd a „dobott” társaságok nevében benyújtott adó- és járulékbevallások önellenőrzésére adott utasítást. 

Az önellenőrzésben utólagosan a valós munkavállalói létszám alapján a valós adó- és járulékbevallási kötelezettség feltüntetésére került sor, azonban az önellenőrzési bevallás benyújtásával egyidejűleg a korábban eltitkolt adó- és járulék befizetése nem történt meg. 

Az ekkorra már jelentős adóhátralékkal rendelkező társaság ellen az adóhatóság kezdeményezésére felszámolási eljárás indult, így az adóhiányt sem lehetett behajtani – áll az ügyészségi közleményben.

Rovatok