Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt két hétben 603 futballpályányi terület égett le Magyarországon

2023. március 14., kedd 13:59

Több mint 540 alkalommal keletkezett tűz a szabadban március eleje óta, a katasztrófavédelem ezért most közleményt adott ki az ügyben.

Egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják az utóbbi időben a tűzoltókat, ezek oka legtöbb estben a kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írják, március 1-je óta összesen 543 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület nagysága akkora, mint 603 futballpályáé.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni

– olvasható a kommünikében, hozzátéve, hogy nem mindegyik önkormányzat engedi ezt. Ahol ugyanis az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés.

Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos – fogalmaznak.

A katasztrófavédelem közölte, hogy tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha azonban valaki mégis az égetéssel tervez megszabadulni a zöldhulladéktól, ezeket a szempontokat érdemes betartania:

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Rovatok