Index Vakbarát Hírportál

PDSZ: Jelenleg semmi nem indokolja, hogy lefújjuk a csütörtöktől induló munkabeszüntetést

2023. március 14., kedd 11:59

Csütörtöktől határozatlan idejű sztrájk indul a szakképzési intézményekben. Bár az oktatók egy része abban reménykedett, hogy a PDSZ tárgyalásos úton eredményt ér el a követelések ügyében, az egyeztetés kudarcba fulladt.

Kedd délelőtt sztrájktárgyaláson vettek részt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselői. Az érdekvédők Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárral egyeztettek.

Nagy Erzsébet országos választmányi tag arról tájékoztatta az Indexet, hogy egyik követelés ügyében sem jutottak előre, így jelenleg semmi nem indokolja, hogy lefújják a csütörtöktől induló határozatlan idejű sztrájkot.

Semmi biztató nem hangzott el, így nincs más út, csütörtöktől sztrájk indul a szakképzésben

– kommentálta lapunknak a történteket a PDSZ ügyvivője.

Mi a tiltakozás célja?

A keddi sztrájktárgyaláson a felek sorra vették a már korábban megfogalmazott követeléseket, melyek az alábbiak:

Nagy Erzsébet elmondta: az egyeztetésen a bérek ügyében külön felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben a kormány a jövőben is százalékos emelésben gondolkodik, az azt eredményezi, hogy tovább nyílik az olló az intézmények között, noha a különbségek már így is hatalmasak.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a teljesítményalapú bérezés több sebből vérzik, sokan aránytalanul kevesebbet kapnak, mint amennyit megérdemelnének. Hankó Balázs arra kérte a szakszervezetet, hogy a rendszerszintű anomáliákat szedjék össze, és küldjék el a minisztérium részére.

Az államtitkár ezzel együtt emlékeztetett, hogy 2020-ban 30 százalékkal nőtt a szakképzésben dolgozók bére, idén januártól 10 százalékos, májustól pedig visszamenőlegesen további 5 százalékos emelést biztosít a kormány.

A tárgyaláson kitért továbbá arra, hogy készül egy, a szakképzésre vonatkozó törvénymódosítás, melyet a közeljövőben a szakmai szervezetekkel is megvitatnak, hangsúlyozta, hogy ezt majd a PDSZ-nek is elküldik.

Nem lesz egységes minisztérium

„Sajnos arra a követelésünkre sem volt befogadókészség, hogy tartozzon egy minisztérium alá a közoktatás, a felsőoktatás, a szakképzés. Államtitkár úr szerint a mostani rendszer jól van így, utóbbi kettő terület ugyanis szorosan kapcsolódik a munkaerőpiachoz, »így nem árt, ha azokat külön kezelik«” – fejtette ki Nagy Erzsébet.

(Borítókép: Nagy Erzsébet 2022. október 23-án. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok