Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve figyelmeztetett a Belügyminisztérium, hogy senki ne hagyja el az autóját

2023. március 15., szerda 13:12

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2013. március 15-én, pénteken a hatalmas hóvihar miatt a Belügyminisztérium SMS-t küldött a magyar állampolgároknak, hogy ne szálljanak ki az autójukból.

Tíz évvel ezelőtt március 14-én és 15-én hatalmas káosz alakult ki a magyarországi utakon. A viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehetett látni semmit, több tömeges baleset történt.

Nagykanizsánál több mint negyven autó ütközött össze, ketten meghaltak. Az erős hóesésen nem sikerült úrrá lennie a közútkezelőknek: az úton lévők áthatolhatatlan hóakadályokba ütköztek,

az érintett autópályák felhajtóit viszont az illetékesek a tíz kilométeres dugók ellenére hosszú órákig nem zárták le,

így a szükségesnél sokkal többen rekedtek az autójukban.

A hófúvás leginkább Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét sújtotta. A legsúlyosabb helyzet az M7-esen és az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán alakult ki. Többméteres hótorlaszok keletkeztek, és az elakadt kamionok miatt több kilométeres dugók alakultak ki.

Hat vármegyében összesen négyezer embert menekítettek ki az elakadt autókból, és négyszáz ember vesztegelt a járművekben.

Pintér Sándor 2013. március 15-én 11 órakor adott ki riasztást a katasztrófahelyzet miatt. A mentésbe ekkor már a honvédség és a Terrorelhárítási Központ harcjárműveit is bevonták. A miniszter azt mondta, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. 

A Belügyminisztérium 12 órakor SMS-t küldött ki a Vodafone és a Telekom minden előfizetőjének. Az üzenetben az állt:

Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium.

Mint később kiderült, a Telenor nem vállalta az ingyenes SMS-ek kiküldését. Pintér Sándor később azt mondta: kivizsgálják ezt, a Telenor ügyfeleinek pedig azt ajánlotta, váltsanak olyan szolgáltatóra, aki segít a bajban.

A súlyos helyzeten péntek délutánra sem sikerült úrrá lenni a magyar hatóságoknak. Ausztria egy egész konvojnyi hómarót küldött, amely az M1-esen képződött hófal eltávolításában segített. A rendkívüli helyzet miatt a legtöbb március 15-i rendezvényt, köztük az állami ünnepségeket is lemondták. 

Rovatok