Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe küldenek két embert, akik hajók vizsgáztatásával trükköztek

2023. március 15., szerda 06:48

Bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt a Fővárosi Törvényszék letöltendő börtönbüntetésre ítélt két embert, akik hajók vizsgáztatásának ügyintézéséből éltek, de úgy állítottak ki üzemképességi vizsgairatokat, hogy a hajókat meg sem vizsgálták.

Az ítélet szerint az egyik érintett hajó-üzembiztonsági és -regiszteri referensként dolgozott. A másik személy pedig abból élt, hogy pénzért cserébe felajánlotta a hajótulajdonosoknak, azaz a többi vádlottnak a szemlén való megjelenés nélküli vizsgáztatás lehetőségét. Ez azt jelentette, hogy ha a tulajdonosok pénzt adtak az elsőrendű vádlottnak – mint hivatalos személynek –, akkor a hajókat nem kellett a vizsga helyszínére szállítaniuk.

Az elsőrendű vádlott így valótlan tartalmú hajóvizsgálati jegyzőkönyveket állított ki.

Az illetékes hatóság ezek alapján bocsátotta ki a hajólevelet, az elsőrendű vádlott az új műszaki érvényességet saját kezűleg vezette rá a meglévő hajólevélre.

A másodrendű vádlott az őt megbízó hajótulajdonosoktól átvett összegből hajónként 15 ezer forintot továbbított készpénzben az elsőrendű vádlottnak, hogy utóbbi tényleges szemle nélkül állítsa ki a hajóvizsgálati jegyzőkönyvet.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 3 év 6 hónap, míg a másodrendűt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyészség 28 személy ellen emelt vádat, közülük korábban 16 emberrel szemben már büntetővégzésben, valamint előkészítő ülésen ítélet született. Hat vesztegetést elkövető hajótulajdonossal szemben egyenként 1 év 4 hónap – 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésről született ítélet – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Rovatok