Index Vakbarát Hírportál

Felesküdtek a végrehajtók Schadl György ügyében, azonban van egy kis bökkenő

2023. március 16., csütörtök 15:31

A törvény szerint a végrehajtóknak a végrehajtói kar elnöke előtt kell esküt tenniük, aki jelenleg éppen előzetes letartóztatását tölti. A kar működési szabályzata szerint az elnököt helyettesítheti az alelnök vagy a titkár is, de Radics Csaba végrehajtó szerint ez jogellenes.

Tíz végrehajtó tett esküt csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) zuglói székházában. Azonban a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szerint ezt a kar elnöke előtt kellene megtenniük, aki jelen esetben az előzetes letartóztatásban lévő Schadl György.

A végrehajtói kar szervezeti és működési szabályzata szerint az elnököt helyettesítheti az alelnök, a titkár, ám a törvény az esküt az elnök kizárólagos jogkörébe utalja. Jelenleg van egy rendelet, amely alapján esküt tehetnek az új végrehajtók, de ez jogellenes. A jog hierarchiájában a törvény az erősebb, nem írhatja felül egy rendelet, így e feladat ellátásában Schadl Györgyöt sem az alelnök, sem a titkár nem helyettesítheti – mondta a Blikknek Radics Csaba végrehajtó.

A jogász, aki egy időben Schadl Györgyöt is mentorálta, azt állítja, hogy 35, frissen kinevezett végrehajtó nem is láthatná el a munkáját, mert törvénytelen módon tehették le hivatali esküjüket.

Ha jogtalan volt az eskütétel, akkor erről vagy tudott mindenki, és akkor tényleg velejéig korrupt a rendszer, ha meg úgy vélik az érintettek, jogos volt az eskü, akkor alkalmatlanok a feladatuk elvégzésére, hiszen még a törvényt sem képesek értelmezni. Azt kell mondanom, hogy a 35 érintett »kolléga« minden, 2022 nyara óta vitt ügye érvénytelen, jogellenes

– fogalmazott Radics Csaba a lapnak.

Az ügyben az Index is megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Rovatok