Index Vakbarát Hírportál

Helyreáll a rend a kormányablakokban

2023. március 17., péntek 08:42

Ismét teljes nyitvatartással várja az ügyfeleket a legtöbb kormányablak 2023. március 20. hétfőtől. Harmincegy kormányablak és okmányiroda hétfőtől ismét a hét minden napján nyitva tart, hét helyszín esetében pedig legkésőbb május elejéig visszaáll a korábbi ügyfélfogadási rend.

A téli időszakban több, kisebb forgalmú kormányablakban csökkentett nyitvatartással volt lehetőség az ügyintézésre, egyes helyszíneken pedig szünetelt az ügyfélfogadás, mivel a háború és a brüsszeli szankciók miatt bekövetkezett energiaválság gázfelhasználás-mérséklést tett szükségessé.

Március 20-tól kezdve a kistelepüléseken élők lakóhelyükhöz közel a kormányablakbuszokban is intézhetik okmányügyeiket és mintegy 2500 állami ügyet. A kormányablakok nyitvatartásáról és a kormányablakbuszok menetrendjéről a kormanyablak weboldalon tájékozódhatnak – közölte a Miniszterelnökség az MTI Országos Sajtószolgálatával.

November 2-től csökkent a nyitva tartó kormányablakok száma. A kormány hivatalos indoklása szerint az őszi–téli időszakban jellemzően alacsonyabb az ügyfélforgalom, amelyhez a novembertől márciusig nyitva tartó több mint 280 kormányablak és okmányiroda kellő kapacitást biztosít.

A szomszédunkban dúló háború és a brüsszeli szankciók energiaválságot okoztak. A sokszorosára megnövekedett energiaárak miatt a kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél, ezért 2022. november 2. és tervezetten 2023. március 17. között egyes, kisebb forgalmú kormányablakokban és okmányirodákban szünetel az ügyfélfogadás

– állt akkor az indoklásban.

Rovatok