Index Vakbarát Hírportál

„Brüsszel hazudik, mint a disznó” – Ezért csúszik a svéd és finn NATO-tagságról szóló szavazás?

2023. március 17., péntek 09:13

Az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések miatt halaszthatják Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikációját, de úgy néz ki, hogy a hónap végén megtörténik a szavazás.

Vadai Ágnes kedden arról számolt be, hogy „most érkezett a levél Semjéntől. A kormánypártok nem akarnak parlamenti ülést a jövő héten. Tehát megint elmarad a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. Ez a kormány oroszbarát, EU- és most már NATO-ellenes.”

A Demokratikus Koalíció képviselőjét megkerestük posztja után, Vadai Ágnes lapunknak elárulta:

A levél szerint az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések csúszása miatt nem ülésezik jövő héten a parlament. Senki nem számított arra, hogy a jövő héten nem lesz ülés.

Akkori cikkünkben úgy fogalmaztunk, hogy a szavazás így leghamarabb a március 27-i héten történhet meg, de az is elképzelhető, hogy az április 3-i hétre csúszik.

A hvg.hu mai információi ezt megerősítik, a lap a csütörtöki házbizottsági ülésről származó értesülésére hivatkozva arról ír, most úgy tűnik, hogy a zárószavazás március 31-én lehet. A beszámolóban az áll, Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azzal magyarázta a csúszást, hogy „Brüsszel hazudik, mint a disznó”.

A magyar kormány és az Európai Bizottság között mások mellett az igazságügyi vállalásokról és az Erasmus-ügyről is zajlanak egyeztetések.

Vita és delegáció is volt már

Svédország és Finnország NATO-csatlakozását már csak Törökország és Magyarország nem ratifikálta. A kérdés március elsején napirendre került a parlamentben, akkor vitáztak róla a képviselők.

Hende Csaba kormánypárti képviselő vezetésével a közelmúltban négyfős delegáció járt Finnországban és Svédországban a NATO-csatlakozás ügyében.

Kocsis Máté frakcióvezető korábban arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ratifikációra buzdította a képviselőket, de vita alakult ki a kérdésről, mert „ezeknek az országoknak a politikusai durván, alaptalanul, közönségesen sértegették Magyarországot”.

Rovatok