Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: 100 tonna kórházi eszközt adtunk át a török katasztrófavédelemnek

2023. március 18., szombat 17:55

Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének törökországi, rendkívüli csúcstalálkozóján jelentette be, hogy mivel segíti Magyarország a törököket az előző hónapban történt földrengések miatt.

Orbán Viktor Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán és Törökország vezetőivel tárgyalt csütörtökön. A találkozó legfontosabb témái a februári törökországi–szíriai földrengés és a katasztrófa humanitárius következményei voltak.

A miniszterelnök most egy videót is feltöltött a találkozóról a Facebook-oldalára, ahol látható több vágókép a földrengés sújtotta Törökországról.

Ezután mutatták meg Orbán Viktor Törökországban mondott korábbi beszédét, amelyben a miniszterelnök kifejezte Magyarország részvétét a Törökországot ért drámai földrengés miatt. Elmondta, hogy „Magyarország kutató- és mentőegységei az első napokban csatlakoztak a török társaikhoz. Sok embert sikerült megmentenünk”.

Egy ilyen katasztrófa nagy nyomás alá helyezi az egészségügyi rendszert, ezért a mai napon 100 tonna kórházi eszközt adtunk át a török katasztrófavédelemnek

– jelentette be a magyar miniszterelnök.

Hozzátette: óriási feladat lesz az újjáépítés, majd arról beszélt, hogy 2000-ben látogatott először miniszterelnökként Törökországba.

Több mint egy évtizede dolgozom együtt Erdogan elnök úrral, úgyhogy a saját szememmel láttam az elmúlt 23 évben azt a hatalmas fejlődést és az elmúlt tíz év fantasztikus előrelépéseit, amiket Törökország Erdogan elnök úr irányításával megtett, és ezért biztos vagyok abban, hogy az újjáépítés is sikeres lesz

– emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök egyébiránt hazatért már Törökországból: pénteken a szíriai keresztény egyházak vezetőit fogadta a karmelita kolostorban.

Rovatok