Index Vakbarát Hírportál

Drága a wellness? Mutatjuk, mikor lehet olcsóbb!

2023. március 19., vasárnap 11:44

A húsvéti négynapos hosszú hétvégére idén már 17 százalékkal többen foglaltak szállást, mint tavaly ilyenkor, a vakációra pedig 40 százalékkal többen gondoltak, a május elseje és pünkösd környéki időpontok is több helyen beteltek – derült ki a szallas.hu adataiból. Százezer forint alatt nem ússza meg az ünnepet az, aki nem saját nyaralóba utazik el belföldön.

Az ünnepet egy hónappal megelőző összesítésből kiderült, hogy a legnépszerűbb hazai desztinációk esetében már beteltek egyes szállások, például az egyik felkapott zalakarosi hotel is telt házat jelentett. A hazai szállásközvetítő portál szóvivője, Kelemen Lili az Indexnek úgy fogalmazott, hogy

a pandémia idején tapasztalható utolsó pillanatig tartó kivárás mára teljesen megfordult, és egyértelműen bátrabban foglalnak távolabbi időpontokra a magyarok, mint az ezt megelőző években.

Mint korábban megírtuk, a jelenlegi tendenciából az látszik, hogy az átlagosan 20 százalékos áremelkedés ellen a lakosság a korai, kedvezőbb árak kihasználásával próbál védekezni.

Az összesítés szerint egyszeri áremelés történt a szállásadóknál, a kiemelt desztinációk – például Balatonfüred – már az év elején drágábbak voltak, a kevésbé frekventált helyek ezzel arányos korrekciója később történt meg, ezért országosan mostanra kiegyenlítődött az áremelés mértéke az egyes térségek között. A rekreációról ugyanakkor a gazdasági nehézségek ellenére sem akarunk lemondani. 

Ide utazunk húsvétkor

Egyelőre az olcsóbb szállástípusok iránt nőtt meg a kereslet, a tavalyiakból kiindulva a hosszú hétvégéhez közeledve a wellnesshotelek felé nő meg az érdeklődés.

A foglalások 29 százaléka apartmanba,

Vendégéjszakánként 11 540 forintos átlaggal kell számolni fejenként, miközben tavaly még 19 százalékkal vékonyabban fogott a ceruza. A tavaszi szünetben belföldön azok az úti célok népszerűbbek, amelyeknek közelében található termálfürdő, így Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros még mindig a toplista élén szerepel, a téli üdüléshez hasonlóan.

Városlátogatásra Pécset, Sopront, Szegedet és Nyíregyházát keresik fel legszívesebben a magyarok, utóbbi kettőnél az állatkert és a vadaspark ad hozzá a turisztikai vonzerejéhez.

Jól mutatja, hogy idén milyen gyorsan fogynak el a szabad helyek, hogy az egri 400 szállásnak már csak a negyede volt elérhető harminc nappal nagypéntek előtt. A húsvéti hétvégén sok szállásadó családi programokkal, zenés estekkel, előadásokkal színesíti a kínálatot, sokak számára ez is meghatározza a preferenciát. A magyar utazókat alapvetően ilyenkor a fürdők mellett a várak, kastélyok és a gasztroélmények mozgatják. 

A legnépszerűbb úti célok ekkor:

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Hajdúszoboszló
  4. Pécs
  5. Nyíregyháza
  6. Hévíz 
  7. Szeged
  8. Zalakaros
  9. Sopron
  10. Budapest

Május elsejére és pünkösdre is foglaltak

A sajtószóvivő azt is elárulta, hogy az idén hét közepére eső március 15-i ünnepet sokan egy-két nappal megtoldották, de ez nem tekinthető számottevő aránynak.

Idén az utazni vágyók számára kedvezőbben alakulnak a nyárig esedékes munkaszüneti napok, júniusig még két háromnapos hosszú hétvége következik.

A 2022-es évben a május elseje vasárnapra esett, ezért a szállásfoglalásokra nem volt jelentős hatással ez az időszak, a többi hosszú hétvégés munka ünnepéhez képest, azonban már most 3,5 százalékos a növekedés a foglalások terén. „A pünkösdi utazásoknál március közepéig fele ennyi előfoglalást rögzítettek a vendégek” – ismertette Kelemen Lili. Hozzátette: ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az utazások meg is valósulnak, ugyanis mindig történik visszamondás.

A vakációkra pedig sokan már január-februárban is gondoltak, 40 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma a tavaly ilyenkor rögzítettekhez képest. 

Újranyitottak az energiaszünetre kényszerülők

Az aggodalmak ellenére az energiaköltségek megugrása miatt viszonylag kevés szállás kényszerült végleges bezárásra, 900-ból mindössze 9 hotel, további 20 csak szezonálisan húzta le a rolót. De az utóbbiak nagy része kisebb időre egyébként is fel szokta függeszteni a működését, az éves renoválás idejére. 

Kiderült, hogy azok a szállásadók, akik a rezsiárak emelkedése miatt kénytelenek voltak télre bezárni, márciusban már fogadnak vendégeket. A holtidőszakot energetikai korszerűsítésre, felújításra kihasználó szállodák közül vannak még néhányan, akik később nyitnak újra.

A visszajelzések szerint az energiahatékonysági beruházások mellett ezek a hotelek a hónapok során nagyrészt a szobák és a közösségi terek modernizálását hajtották végre, és a wellnessrészleg bővítését, modernizálását

– fejtette ki. A turisztikai szektor nem minden szereplője számára alakult ilyen kedvezően az első negyedév, vannak olyan szállások, ahol a kiemelt időszakokra is sok szabad szobájuk maradt. „Ők inkább a last minute keresletélénkítő hatásában bíznak” – fűzte hozzá. 

„Aki spórolni akar, annak az ünnepi hétvégék előtti vagy utáni foglalások ajánlottak, mivel ezeket alacsonyabb árral próbálják vonzóbbá tenni a szállásadók. Aki ragaszkodik a frekventált időszakokhoz, az 45-60 nappal korábban történő előfoglalással tud a legkedvezőbb ajánlatok közül választani” – javasolta a szállásközvetítő szóvivője.

Százezer forintnál is többe kerülhet a húsvét

Egyes szállásközvetítő portálok árazása, illetve a hotelek saját honlapján feltüntetett árajánlatok kissé eltérők lehetnek, de az elmondható, hogy egy pár aligha ússza meg a húsvéti szünetet 100 ezer forint alatt saját nyaraló nélkül, ha az ország határain belül utazna el a négy napra. 

Két főre a húsvéti hosszú hétvége három éjszakájára saját fürdőszobás panzióba, apartmanba vagy vendégházba már 40 ezer forint alatt nem találni szállást, 60 ezer forintos áron azonban már wellnessrészleget vagy fürdőbelépőt kínáló fogadók érhetők el a vidéki termálközpontokban.

A leglátogatottabb nagyvárosokban az apartmanok ára indul 60 ezer forintról az adott hétvégén, a nyugati szomszédainkhoz közel eső Sopronban ez 80 ezer forintnál kezdődik.  Két 5–14 év közötti gyermekkel átlagosan 20 ezer forinttal emelkednek az említett díjak. Ezekből a szállástípusokból a legnagyobb a kínálat országosan. 

A kétszázezres hotelszobák is kelendők

A háromcsillagos hotelek ebben az időpontban két főre 90-100 ezer forintos áron érhetők el, ezek telnek be a leghamarabb, és a legolcsóbb 130 ezer forintos árat jelentő háromcsillagos wellnesshotelek, ugyanez négycsillagos kategóriában 230-300 ezer forintos szobaáron foglalható, amiből desztinációnként már csak néhány van. A hotelekben két 5–14 év közötti gyermekkel 70 százalékkal nagyobb költséget jelent az erre az időszakra történő foglalás. A vidéki nagyvárosokban wellnesshotelbe már nem nagyon lehet foglalni. Budapest belvárosában 200 ezer forint a legolcsóbb apartman húsvétkor két főre, a legkedvezőbb árú hotel 240 ezer forint, a wellness-szolgáltatást kínálók pedig 400 ezer forinttól kezdődnek. 

(Borítókép: Érdeklődők néznek egy óriási hímes tojást a pécsi Széchenyi téren 2016. március 25-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok