Index Vakbarát Hírportál

Először szólaltak meg a halálra késelt budapesti rendőr családtagjai

2023. március 19., vasárnap 15:23

A Retro Rádiónak nyilatkozott a januárban meggyilkolt rendőr, a 29 évesen életét vesztő Baumann Péter édesanyja és testvére. Elmondták, hogy a fiatalember már gyermekkorában eldöntötte, rendőr akar lenni, és mindig azt vezérelte, hogy másokon segíthessen.

Mint arról korábban beszámoltunk, január 12-én éjszaka három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy férfi Újbudán, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, ezután a támadót elfogták. Az egyik rendőr, a 29 éves Baumann Péter olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

A meggyilkolt rendőr családalapításra és esküvőre készült párjával, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.

A januári akcióban a XI. Kerületi Rendőrkapitányság öt munkatársa vett részt. Őket – köztük posztumusz Baumann Pétert – „az Újbuda területén elkövetett bűncselekmények felderítésében, az elkövetők elfogásában tanúsított kiemelkedő tevékenységükért és felelősségteljes munkájukért polgármesteri dicséretben részesítette László Imre polgármester” – állt a kerületi önkormányzat korábbi közleményében. A fiatal férfit január végén temették el, és posztumusz rendőr főhadnaggyá nevezték ki.

Megszólalt az anya és a testvér

Baumann Péter családtagjai eddig nem tettek nyilatkozatot a januári tragédiával kapcsolatban, most azonban megszólalt a főtörzsőrmester édesanyja és testvére, akik a Retro Rádió egyik műsorában elmondták, mit éltek át az elmúlt hetekben.

A rendőr testvére, István kifejtette, hogy nagyon közel álltak egymáshoz. Elmondta, hogy aludt, amikor Baumann Péter menyasszonya felhívta, hogy induljon a kórházba, mert nagyon nagy a baj.

A kórházban már két rendőr várta, ők közölték a testvérrel, hogy nem lehetett megmenteni Baumann Péter életét.

István elcsukló hangon megjegyezte a rádióműsorban, hogy testvére segítőkész ember volt, akire bármikor lehetett számítani. Mint mondta, 

Péter azért akart rendőr lenni, hogy segíthessen másokon, és már gyermekkorában eldöntötte, hogy ezt a hivatást választja.

Az édesanya, Enikő felidézte, hogy fia már az egyik óvodai farsangon is rendőrnek öltözött be, a Rendészeti Szakközépiskola későbbi nyílt napja pedig olyan hatással volt rá, hogy eldőlt a sorsa a karrierjét illetően. Az anya azt mondta, ekkor csillogást látott a fia szemében, akit nem lehetett lebeszélni a céljairól. Hozzátette: miután felvették, állandóan féltette őt az egész család.

Tudtuk, hogy milyen veszélyben van, mert mindig ott volt az első sorban. Valahogy ezt az anyai szív megérzi, én pedig minden beszélgetésünk alkalmával úgy búcsúztam el tőle, hogy »nagyon vigyázz magadra, kisfiam!«

– emlékezett vissza Enikő.

Szörnyű, amin keresztülmentek 

Az anya megfogalmazása szerint brutális élmény volt, amikor megtudták, mi történt a fiával. Műtősnőként dolgozik, és éppen a munkahelyén tartózkodott a gyilkosság éjszakáján. Hajnali fél háromkor kopogtattak a szobája ajtaján. Éppen megpihent egy kicsit, azt gondolta, munkára hívják majd.

Először ki sem mertem nyitni az ajtót, mert telefonon szoktak szólni, ha feladat van. Ekkor odakintről meghallottam a férjem hangját. Azt mondta: »Enikő, nyisd ki az ajtót, mert baj van!«

– idézte fel a történteket az édesanya.

Mikor kinyitotta a szoba ajtaját, meglátott két rendőrt a férje társaságában. Kezdetben nem értette, mi a baj, mi történt. Nem hitte el a hallottakat. Az interjúban azt ismételgette, hogy a mai napig nem hiszi el, hogy mindez megtörténhetett a fiával.

Vizsgálatokat végeztek az újbudai rendőrgyilkoson

Február közepén számoltunk be róla, hogy az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) tartják az újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottját, Sz. Szilárdot. A Bors akkor Makai Gábor klinikai szakpszichológustól kérdezte meg, pontosan miből állnak azok a vizsgálatok, amelyeket Sz. Szilárdon végeznek. Tájékoztatása szerint a szakembereknek azt kell ilyen esetekben megállapítaniuk, hogyan működik a vizsgált személy személyisége, illetve azt próbálják meg kideríteni, mi lehetett a tettes indítéka, és mi állhatott annak hátterében.

Korábban írtunk arról is, hogy a gyanúsítottra mi várhat a börtönben, azonban még nem kellett rácsok mögé vonulnia, ugyanis vizsgálják a szakértők, hogy büntethető-e a férfi.

Rovatok