Index Vakbarát Hírportál

Az LMP szerint akkumulátorgyár-stopot kell hirdetni

2023. március 20., hétfő 13:41

Akkumulátorgyár-stopot kell hirdetni, hiszen már most bőven elég ilyen üzem van az országban, az ország vízkészlete és energiatermelő képessége pedig nem bír el továbbiakat – jelentette ki hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

Kanász-Nagy Máté szerint a kormány azzal, hogy „akkumulátorgyarmattá” tenné Magyarországot, kiárusítja azt, felkínálja a külföldi tőkének arra, hogy kizsákmányolja a természeti, a környezeti és a humán erőforrásait.

Az LMP elkötelezett abban, hogy ezt megakadályozza – hangsúlyozta, hozzátéve: ez csupán az emberekkel és a civilekkel együttműködve lehetséges. Mint mondta, ezért szerveznek hétfőre közösen tüntetést Győrbe, ahol négyszáz hektárnyi termőföldet minősítettek át ipari parkká azért, hogy ott akkumulátorgyár létesülhessen.

A gyár megkeserítené az ott élők életét a szennyező és hanghatásával, valamint a megnövekedett forgalommal – jelentette ki.

Megtámadták a debreceni akkumulátorgyár egyik fontos engedélyét

Amint arról beszámoltunk, a Védegylet és az LMP megtámadta a Debrecenbe tervezett CALT akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania.

Az engedély, amely ellen több tucat kifogást emelt a két szervezet, egyebek mellett nem tartalmazza a gyár környezeti kibocsátásának hatásait.

Kanász-Nagy Máté korábban azt mondta: a kínai akkumulátorgyárnak elsősorban a debreceniek, a Hajdú-Bihar megyében élők látják kárát, de a beruházás közvetve minden állampolgár részéről áldozatot kíván. 

„Nem lehet fejlődésnek nevezni azt az iparpolitikát, ami Magyarország gyarmatosításához, erőforrásainak túlhasználatához járul hozzá” – tette hozzá, felidézve, hogy az LMP országos népszavazást kezdeményezett az akkumulátorgyárak ügyében.

A népszavazás kérdéséről ezen a héten dönt a Nemzeti Választási Bizottság. Kanász-Nagy Máté azt mondta: az LMP pozitív döntésre számít, el akarják kezdeni az aláírások gyűjtését.

Rovatok