Index Vakbarát Hírportál

Változások a városmajori szívklinika életében

2023. március 20., hétfő 06:32

Március 20-tól három hétre a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tevékenységének egy része a VIII. kerületbe költözik. Információink szerint nagy műszaki eszközök átmozgatása nem történik, a Semmelweis Egyetem fogadó Külső Klinikai Tömbjében ugyanis csúcstechnológiás eszközök és ugyanaz az orvosgárda végzi el az erre az időszakra időzített műtéteket.

Az orvosszakmai főigazgatóság vezetője, Gajdácsi József nyilatkozata szerint a költözés az újonnan felvett betegeket, az ekkorra időzített műtéteket és a közvetlenül ez utáni ellátást érinti.

Az intézmény történetében volt már hasonló, mivel a felújítások folyamatosak, és a betegellátás folytonossága miatt nem szeretnének bezárni részlegeket, vagy ellátásokat szüneteltetni, ezért egy-egy részleg átalakításakor alapvetően a betegeket az épületen belülre, de van, hogy a Budapest több pontján működő, a Semmelweis Egyetem klinikáinak egyikébe terelik át ideiglenesen.

A költözés oka

A hivatalos tájékoztatás szerint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán pár napja készült el

Az egyetem közlése alapján a mostani költözésre a felújított egységek műszaki átadási munkálatai miatt van szükség, amelynek végeztével a szokásos eljárásrend szerint fertőtlenítik, sterilizálják az épület érintett részeit.

A változások listája

A budapesti VIII. kerületi, a Korányi Sándor utca 2. szám alatt található Külső Klinikai Tömbben végzik március 20-tól a Városmajori Szívklinika nyitott szívsebészeti és érsebészeti műtétjeit, a Központi Betegellátó 4. emeletére költözik az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály, az Ortopédiai Klinikán a 2. emeletre irányítják át a fekvőbeteg-ellátást – derült ki a főigazgató közléséből.

A már folyamatban lévő betegellátás, a katéteres szív- és érműtétek az átmeneti időszakban is a Városmajori Klinikán zajlanak – tette hozzá. Az ügyeleti ellátás, a transzplantációs operációk változatlan kapacitással valósulhatnak meg a költözés alatt is.

A tervek szerint már húsvéthétfő után, április 11-től visszaáll a régi rend, ezzel a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika épületében látják el az összes korábban megszokott tevékenységet.

Rendszeresek az átmeneti költöztetések

A Semmelweis Egyetem csaknem negyven, az ellátás jóformán teljes spektrumát lefedő szervezeti egységgel rendelkezik, a betegellátás négy fő klinikai tömbben (Belső Klinikai Tömb, Külső Klinikai Tömb, Városmajori Klinikai Tömb, Szent Rókus Klinikai Tömb) valósul meg, az épületek felújításai során pedig más-más intézmény veszi át az adott rész ellátási kapacitását. A 2022. december 1–31. között meghirdetett részlegátcsoportosítást elsősorban az épületek korszerűsítési, karbantartási és energiahatékonysági célú felújítása, másrészt a megnövekedett üzemeltetési költség tette szükségessé. Az alábbi részlegek előreláthatólag 2023. március 31-ig a felsorolt helyszíneken látják el a betegeket:

Tavaly tavasszal is volt

Felújítás miatt 2022 májusában átmenetileg új helyszínen működtették a Semmelweis Egyetem transzplantációs részlegét változatlan számú műtővel, orvosgárdával és egészségügyi személyzettel. A transzplantációs sebészeti osztály a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületének (1083 Budapest, Üllői út 78/A) 3. emeletén kapott helyet, ugyanúgy fekvőbeteg-ellátási és belgyógyászati háttérrel, valamint vesedialízis lehetőségével, mint a Baross utcában.

Mint megtudtuk, a koronavírus alatt is történtek ideiglenes osztály- vagy részlegáthelyezések, de ez nem okozott fennakadást az ellátásban, ugyanis általában a költözéseket hónapokig tartó tervezések előzik meg.

Mivel az átszállítás a hasonló felszereltségű tömbök ugyanazon osztályára történik, ezért a műszaki berendezéseket nem kell mozgatni, a fekvőbetegek közül is minél kevesebbet próbálnak meg szükség szerint áthelyezni.

Információink szerint egyenként, jellemzően hetekkel korábban tájékoztatást kapnak erről az illetékes állami szervek, úgymint

Szükség esetén az egyetemhez tartozó másik klinikai épületbe az OMSZ vagy a betegszállítók autóival juttatják át az ellátás alatt lévőket. Ez sem tekinthető szokatlannak, ugyanis gyakran megtörténik, hogy egyes vizsgálatokat az egyetem más-más épületében végeznek el, akár a fekvőbeteg átszállításával. 

Az átállás napján az adott egészségügyi személyzet az átirányítás szerinti helyen veszi fel a munkát.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a tervezett műtéteket ebben az időben a másik kijelölt épületben végzik el, ez alól kivételt képez a költözés előtti napokon elvégzett sürgősségi operáció, az ilyen beteget a komplikációk elkerülése érdekében a szívklinika más részlegein helyezik el.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok