Index Vakbarát Hírportál

Mégsem kapja meg Magyarország a beígért mezőgazdasági támogatást az EU-tól

2023. március 21., kedd 12:23

Brüsszel ismét kettős mércével mér, diszkriminációs politikát folytat, és szándékosan hátrányos helyzetbe hozza a magyar gazdálkodókat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben az MTI-nek. Szerinte a magyar kormány minden erővel azon van, hogy a bizottság megváltoztassa álláspontját.

Idén novemberben az Európai Unió elfogadta a magyar stratégiai tervet, így 2027-ig 5377 milliárd forint agrártámogatás érkezik Magyarországra, amire égető szüksége van az ágazatnak.

Ekkora összeg soha nem állt rendelkezésre a magyar gazdatársadalom számára. Óriási jelentősége van annak, hogy a kormány a vidékfejlesztési operatív program forrásait nyolcvanszázalékos mértékben egészítette ki nemzeti költségvetésből. Ilyen horderejű döntés egyetlen uniós tagállamban sem született

– mondta akkor Nagy István, aki szerint a magyar agrárium az összes versenyhátrányát leküzdheti ezzel az összeggel.

Azonban egy mostani pénzosztásból kimarad Magyarország.

A miniszter az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón azonban most kifejtette: az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keletre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek.

Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve.

Mint mondta, hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására, azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg ezt a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget.

Véleménye szerint a bizottság döntése súlyosan diszkriminatív és szakmai tévedésen alapszik.

A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással a gabonapiaci árakra, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, és azt a súlyos szakmai tévedést sem, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést

– jelentette ki Nagy István, hozzátéve, hogy felkérte a bizottságot az állásfoglalás felülvizsgálására.

„Statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad. A bizottság nem szakmai, hanem politikai döntést hozott” – jelentette ki.

Hozzátette: a magyar kormány minden erővel azon van, hogy a bizottság megváltoztassa álláspontját, a magyar gazdák nem számíthatnak másra, csak saját nemzeti kormányukra.

Rovatok