Index Vakbarát Hírportál

Akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó képzés indul az egyik magyar egyetemen

2023. március 21., kedd 13:53

Autóipari Li-ion akkumulátorok gyártása elnevezésű tantárgy oktatása kezdődött meg az Óbudai Egyetemen, hamarosan pedig speciális szakirányra is jelentkezhetnek a mérnökhallgatók.

Az egyetem az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a képzést a Samsung SDI-vel együttműködve indítják, a gyakorlati ismeretek megszerzéséért az oktatásban szerepet vállalnak a vállalat mérnökei is, valamint ösztöndíjprogramot és szakmaigyakorlat-lehetőségét is biztosítanak a gödi gyárban.

Tudatták: a diákok a 2023 tavaszi szemesztertől az angol oktatási nyelvű Manufacturing of automotive Li-ion batteries elnevezésű tantárgy részeként sajátíthatják el a gyártásban végzendő mérnöki munkához nélkülözhetetlen ismereteket.

A tantárgyat jelenleg az egyetem Bánki Donát gépész- és biztonságtechnikai mérnöki képzésében részt vevők, az őszi félévtől pedig már a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói is felvehetik.

Közben az ellenzék folyamatosan tiltakozik

Bár Debrecenben valamennyi népszavazási kezdeményezés visszapattant a helyi választási bizottságról, az ügy a bíróságon folytatódhat.

A Védegylet és az LMP megtámadta a Debrecenben megépíteni tervezett CALT-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken. „Akkumulátorgyár-stopot kell hirdetni, hiszen már most bőven elég ilyen üzem van az országban, az ország vízkészlete és energiatermelő képessége pedig nem bír el továbbiakat” – jelentette ki Kanász Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója szerint az Európai Unió az Egyesült Államokhoz és főleg Kínához képest erős lemaradásban van az e-mobilitás fejlesztése terén, pedig Brüsszelben éppen most szavazták meg, hogy 2035 után már csak olyan járműveket lehet újonnan forgalomba helyezni, amelyek működése klímasemleges. Ebben pedig nagy szerepe lehet az akkumulátorgyártásnak.

Rovatok