Index Vakbarát Hírportál

Videón a pápai ámokfutó, aki betintázva menekült a rendőrök elől

2023. március 21., kedd 14:19

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés eltiltás hatálya alatt és ittas állapotban elkövetett járművezetés, valamint jármű önkényes elvételének bűncselekménye miatt nyomoz a 28 éves férfival szemben.

A megalapozott gyanú szerint a veszprémi férfi 2023. március 15-én este úgy közlekedett egy más személy tulajdonában álló gépkocsival Pápán, hogy ittas állapotban volt és – 2026 júniusáig tartó – hat év közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt.

A rendőrök bizonytalan úttartása és irányjelző használata nélküli kanyarodása miatt akarták a járművet megállítani a szolgálati gépkocsi megkülönböztető fényjelzésének bekapcsolásával, a férfi azonban menekülni kezdett az egyenruhások elől.

Az üldözésbe időközben egy másik szolgálati gépkocsi is bekapcsolódott, a sofőr ennek ellenére több közlekedési szabályt is megszegve, néhol óránkénti 90-100 kilométeres sebességgel haladt a külváros felé, majd egy kapubejárónak ütközött.

A rendőrök a gépkocsihoz futottak, felszólították a vezetőjét, hogy szálljon ki, aki ennek nem tett eleget, és úgy indult tovább, hogy közben az egyik rendőr a nyitott kocsiajtón keresztül megpróbálta visszatartani.

A jogszerűen intézkedő rendőr néhány méter után elengedte a férfit, és el tudott lépni az egyre gyorsuló járműtől, így nem sérült meg.

Az autó vezetője 1-2 kilométerrel később elveszítette uralmát a jármű felett, az útról letért, és egy kerítésnek ütközve állt meg, ahol a rendőrök kiszállították a gépkocsiból, és megbilincselték – közölte az ügyészség.

Az eljárás során arra is fény derült, hogy az elkövető az autót a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül használta úgy, hogy – mivel az ott lévő indítókulccsal elindítani nem tudta – egy másik parkoló autóból kiszerelt akkumulátort tett.

Az ügyészség felkérésére az elsődleges nyomozati cselekményeket a Pápai Rendőrkapitányság végezte el, őrizetbe vették a többszörösen büntetett férfit, és gyanúsítottként hallgatták ki. 

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség ezt követően sikeresen indítványozta a gyanúsított letartóztatását. A felvételt a szolgálati rendőrautó fedélzeti kamerája rögzítette. 

Rovatok