Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter Brüsszelből üzent: Ez szomorú sztori

2023. március 21., kedd 15:28

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Nagy-Britanniából származó beruházások fontos szerepet játszanak a magyar gazdasági növekedés fenntartásában, így üdvözölte a windsori megállapodást.

Szijjártó Péter Brüsszelből üzente, hogy „a brexit az EU történetének egyik legszomorúbb sztorija”. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a britek kilépésével az EU jelentősen gyengült, és sokat veszített az erejéből.

Mi mindig a lehető legszorosabb EU–brit együttműködés mellett érveltünk, melynek a jelenlegi biztonsági és gazdasági körülmények közepette nagy jelentősége van

– írta.

Közölte azt is, hogy a Nagy-Britanniából származó beruházások fontos szerepet játszanak a magyar gazdasági növekedés fenntartásában, brit vállalatok 50 ezernél is több magyar embernek adnak munkát, kereskedelmi forgalmunk tavaly rekordot döntött.

Mindezekért üdvözöljük a windsori megállapodást, ami fontos lépés a kereskedelmi és együttműködési megállapodás teljes körű végrehajtása felé

– tette hozzá a külügyminiszter.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság kormánya február végén elvi politikai megállapodásra jutott az észak-írországi protokollról. Az átfogó közös megoldásokat kínáló, windsori keretmegállapodásnak átnevezett egyezmény célja, hogy Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradjon az EU egységes belső piacával és vámuniójával annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

Rovatok