Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 2500 embercsempész ül magyar börtönben

2023. március 22., szerda 16:19

Szakmai egyeztetést tartott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a Magyarországra akkreditált konzulokkal, mivel drámaian megnőtt a külföldi fogvatartottak száma a hazai börtönökben.

A BvOP vezetői a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Maglódi úti III-as objektumában találkoztak a Magyarországra delegált 58 konzullal – értesítette az Indexet Makula György ezredes, a BvOP Kommunikációs Főosztályának vezetője.

A találkozón Schmehl János bv. vezérőrnagy elmondta: már időszerűvé vált a személyes egyeztetés megszervezése.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogva tartási helyettese hozzátette: a magyar börtönökben drámai mértékben megnőtt a külföldi állampolgárságú fogvatartottak létszáma.

Nagy létszám, sok a pluszfeladat

Jelenleg 73 országból több mint 2500 embercsempész van a magyar börtönökben. A külföldi állampolgárok fogva tartása számos pluszfeladatot generál a büntetés-végrehajtási szervezet számára: a legégetőbb probléma a nyelvi nehézségek leküzdése.

A büntetés-végrehajtási szervezet ezért aktív munkakapcsolatot tart fenn a diplomáciai testületekkel. A hazai börtönök – a bécsi egyezményben foglalt jogok érvényesítésének elősegítésén túl – folyamatosan friss és aktuális információkkal látják el a konzulátusokat az intézetek működését érintő lényeges változásokról, tudnivalókról és eljárásrendekről.

A Maglódi úti objektumban a részt vevő diplomaták részletes tájékoztatást kaptak a szervezet agglomerációs központjainak létrehozásáról, a fogva tartásban alkalmazott digitális és technológiai innovációkról, valamint a külföldi állampolgárok befogadásáról

– mondta el szerkesztőségünknek Makula György, aki hozzátette: a konzuloknak részletesen beszámoltak a bv. intézetek értesítési és tájékoztatási kötelezettségéről, valamint a külföldi fogvatartottak büntetés-félbeszakításával összefüggő új kormányrendelet szabályairól is.

Rovatok