Index Vakbarát Hírportál

5,5 millió forintért éjszakáztak Bécsben Orbán Viktorék

2023. március 22., szerda 14:22

A miniszterelnök és közel negyvenfős kísérete 5,5 millió forintnak megfelelő összegért aludt egy éjszakát Bécsben tavaly nyáron – derült ki egy közérdekű adatigénylésből.

A miniszterelnök még 2022 júliusában utazott Bécsbe, ahol Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott. Az azóta megszűnt azonnali.hu akkor részletesen írt a látogatásról és arról, hogy a delegáció hivatalos programja mindössze 2-3 óra volt Bécsben, de ezzel együtt is ott éjszakáztak egy luxushotelben, a Bristolban.

A szállodának tavaly nyári adatok szerint volt olyan szobája is, amelyet átszámítva 2,4 millió forintért lehetett egy éjszakára kivenni (a legolcsóbb pedig 150 ezer forintba került).

Az Átlátszó többek közt a külügyminisztériumhoz nyújtott be közérdekű adatigénylést arra vonatkozóan, hogy mennyibe került pontosan a szállás. A válaszból kiderült, hogy a miniszterelnöki delegáció két ötcsillagos hotelben aludt, és mindez összesen 5,5 millió forintba került.

Az Átlátszó megjegyezte, hogy a költségekkel kapcsolatban az összes érintett minisztériumhoz elküldték kérdéseiket, de csak a külügytől kaptak választ, és ők is halasztották az adatközlést a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

Ezután novemberben adtak választ, de akkor a külügy csak egy olyan elszámolást küldött meg a diplomáciai úttal kapcsolatban, amelyben  a szállásköltség még nem volt benne. Így az Átlátszó egy újabb adatigénylést nyújtott be, amelyre aztán januárban érkezett meg a válasz. 

Abból derült fény az 5,5 milliós költségre, és arra is, hogy a delegáció egyik része nem a Bristolban, hanem a szintén ötcsillagos Hotel Sacher Wien szállodában aludt. A látogatás után egyébiránt az osztrák Die Presse azt írta, hogy a miniszterelnök és három miniszter (Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Nagy Márton) szállásköltségét az osztrák kancellári hivatal állta, tehát ez nem képezi részét a külügyminisztérium által közölt összegnek. 

Nem sokkal azután, hogy az út részletei tavaly nyáron kiderültek, az azonnali.hu bejelentette, hogy megszűnik (amiben egyesek szerint ennek a cikknek is szerepe lehetett), és a  bécsi magyar nagykövetségről pedig kirúgtak egy vezető diplomatát, amiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték az egyik Kormányinfón. 

Rovatok