Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília veszélyes betegségre hívta fel a figyelmet

2023. március 22., szerda 15:31

Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint évente ötezer magyar ember hal meg vastagbéldaganat következtében, pedig ez a betegség hatékonyan megelőzhető szűrésekkel.

Müller Cecília a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt, hogy Magyarországon és egész Európában a vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Hozzátette: nem kellene, hogy így legyen, mert elmondása szerint nagyon jól szűrhető betegségről van szó.

Az országos tiszti főorvos a beszélgetésben jelezte, hogy 

évente tízezer új megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, és ötezer ember hal meg.

Müller Cecília szerint minimálisra lehetne szorítani ezt a számot, ha szűréssel időben felfedeznék a betegséget.

Elmondta, hogy 2018-ban vezették be a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) a szervezett népegészségügyi szűrések között a vastagbélrákszűrést. Ennek keretében az 50–70 éves korosztály tagjai meghívást kapnak az NNK-tól érkező levélben, hogy igénybe vehetik a szűrővizsgálatot.

Bátorítok mindenkit arra, hogy vegyen részt a vizsgálaton, ami kétlépcsős

– tájékoztatott Müller Cecília.

Az első a székletminta vizsgálata, amire névre szóló meghívót küld az NNK, a szükséges mintavételt mindenki elvégezheti otthon. Az ehhez szükséges eszköz postai úton vagy a háziorvosán keresztül jut el a páciensekhez. 

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a 1812-es ingyenes telefonszámon bárki igényelhet ilyen eszközt.

Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor elég két év múlva megismételni. Müller Cecília a műsorban jelezte: ha az első teszt nem negatív – vagyis humán eredetű vért találnak a mintában –, akkor sem biztos, hogy daganatos betegség okozza, ezért szükséges a második vizsgálat, a vastagbéltükrözés, amelynek kellemetlen folyamata kérés esetén bódítással csökkenthető.

Müller Cecília megjegyezte: terápiás beavatkozás is lehet a tükrözés, mert közben eltávolíthatók az esetlegesen talált olyan elváltozások, amelyek az évek folyamán rosszindulatú daganattá is válhatnának.

A vastagbéldaganat civilizációs betegség, ami a rostban szegény táplálkozásra és az inaktív életformára vezethető vissza

– magyarázta az országos tiszti főorvos.

Rovatok