Index Vakbarát Hírportál

Készül a magyar kormány az EU-elnökségre, törvényjavaslatot nyújtottak be

2023. március 23., csütörtök 07:30

Az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok hatékony és eredményes ellátása érdekében a kormány létrehozna egy új jogviszonytípust, amely a közszférában dolgozó embereket érintené.

2024 második felében Magyarország látja el a soros EU-elnökséget, emiatt a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, ami a közszférában dolgozó szakembereket érinti. Eszerint a 2024-es időszakra létrejön egy új jogviszonytípus – számolt be az ATV.

Varga Judit igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok hatékony és eredményes ellátása érdekében indokolt létrehozni egy új jogviszonytípust, ami a tágabb értelemben vett közszférában dolgozó – a törvényjavaslat által megjelölt alapjogviszonyban álló – szakemberek esetében teszi lehetővé, hogy szakértelmüket az elnökségi feladatok kifogástalan és magas színvonalon való ellátása érdekében kamatoztathassák.

A törvényjavaslat megteremti az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására – mint közfeladat ellátását célzó, munkavégzésre irányuló különös jogviszony – jogi alapjait és rögzíti annak az alapvető, törvényi szabályozást igénylő tartalmát.

Rovatok